V mestu New York se morajo bari in restavracije zapreti ob 22. uri, druženje je omejeno na deset ljudi, v ponedeljek bi se lahko zaprle tudi šole. Foto: Reuters
V mestu New York se morajo bari in restavracije zapreti ob 22. uri, druženje je omejeno na deset ljudi, v ponedeljek bi se lahko zaprle tudi šole. Foto: Reuters

ZDA so mejnik 11 milijonov okužb dosegle v 300 dneh od prve okužbe, ki so jo 20. januarja potrdili v državi Washington, s covidno boleznijo 19 pa je do zdaj umrlo 246.210 obolelih. Okužbe trenutno naraščajo z rekordno hitrostjo, vendar pa smrtni primeri naraščajo počasneje kot spomladi na vrhuncu prvega vala epidemije. V povprečju trenutno v sedmih dneh s covidom-19 umre 1080 ljudi, kar je 30 odstotkov več kot pred dvema tednoma.

Kljub vsemu pa je administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa v petek optimistično napovedala, da bodo decembra razposlali 20 milijonov odmerkov cepiva, prav tako pa tudi v mesecih, ki sledijo, poroča BBC. Uradnega potrdil za cepivo v ZDA sicer še ni. Ameriški predsednik Donald Trump si je pred dnevi prilastil zasluge za uspeh podjetja Pfizer pri razvijanju cepiva in zagrozil New Yorku, da cepiva ne bo dobil, saj imata z guvernerjem Andrewom Cuomom različna politična stališča do novega koronavirusa.

Zvezne države se odločajo po svoje

Ameriški predsednik se ukvarja samo še z volitvami, na katerih v nasprotju z izidom razglaša zmago. Večina Američanov zaradi tega odšteva dneve do 20. januarja, ko bo prisegel demokratski predsednik Joe Biden in bo pandemiji posvetil več pozornosti. A strokovnjaki se bojijo, da bi se lahko stanje v ZDA še poslabšalo zaradi prihajajočih praznikov, dan hvaležnosti bo 26. novembra.

Trenutno zvezne koordinacije ni in ameriške zvezne države so pri iskanju najboljših rešitev za zajezitev pandemije prepuščene same sebi. Znanstveni svetovalci verjetnega novoizvoljenega predsednika Joeja Bidna se bodo v prihodnjih dneh sestajali s podjetji, ki razvijajo cepiva, a delo ovira predvsem Trumpovo zavračanje volilnega poraza in blokada tranzicije.

Fauci: Trump je kot tekač, ki noče predati štafete

Direktor Nacionalnega inštituta za zdravstvo Anthony Fauci je ravnanje ameriškega predsednika Trumpa primerjal s tekačem, ki noče predati štafete in v nasprotju s pravili teče še naprej. Foto: Reuters
Direktor Nacionalnega inštituta za zdravstvo Anthony Fauci je ravnanje ameriškega predsednika Trumpa primerjal s tekačem, ki noče predati štafete in v nasprotju s pravili teče še naprej. Foto: Reuters

Direktor Nacionalnega inštituta za zdravstvo Anthony Fauci je v nedeljo opozoril, da je zamuda pri tranziciji zelo problematična v krizah javnega zdravja. Ravnanje Donalda Trumpa je primerjal s tekačem, ki noče predati štafete in v nasprotju s pravili teče še naprej. Biden je že napovedal, da bo Faucija, če ga bo Trump odpustil, nemudoma imenoval nazaj na položaj.

Guvernerji zveznih držav medtem napovedujejo svoje ukrepe. Guverner Washingtona Jay Inslee je v nedeljo dejal, da za štiri tedne spet zapira telovadnice, kegljišča in kinodvorane. Prodajalne morajo omejiti število strank na 25 odstotkov kapacitet, prepovedano je zbiranje v zaprtih prostorih, če zbrani niso člani enega gospodinjstva. Od srede naprej bodo restavracije in bari lahko stregli le na prostem.

Strogi ukrepi v Washingtonu bodo veljali en mesec

Ameriški zvezni državi Michigan in Washington sta potrdili, da se je v preteklih tednih število okuženih podvojilo. Guvernerka Michigana Gretchen Whitmer je dejala, da bi bili lahko ob tako slabi epidemiološki sliki tedensko priča do tisoč smrtnim primerom, povezanim s covidom-19, če ne bodo ukrepali. Guvernerka je zato za tri tedne odredila odpoved vseh javnih prireditev, ukinila je učenje v šolah in strežbo hrane v notranjih prostorih.

Ukrepi, ki bodo v Washingtonu začeli veljati v ponedeljek zvečer, so odrejeni za en mesec. "Danes, 15. novembra 2020, je najbolj nevarni dan za javno zdravje v zadnjih sto letih naše zgodovine," je dejal guverner Washingtona Jay Inslee. "Po naši državi divja pandemija. Če je ne bomo ustavili, se bo to odrazilo v prepolnih bolnišnicah in mrtvašnicah," je dejal.

Sorodna novica Trump Američanom obljublja brezplačno zdravilo, ki še ni prestalo kliničnih testov

Poziv ljudem, naj ostanejo doma

Demokratski guvernerji v Kaliforniji in Oregonu so izdali odlok o prepovedi vseh nenujnih potovanj in ljudi pozivali, naj gredo ob vrnitvi domov iz tujine v samoizolacijo. V mestu New Yorku se morajo bari in restavracije zapreti ob 22. uri, druženje je omejeno na deset ljudi, v ponedeljek bi se lahko zaprle tudi šole.

Resnost razmer priznavajo tudi v Severni Dakoti in drugih republikanskih državah, kjer okužbe hitro naraščajo. Guverner Doug Burgum je v nedeljo sporočil, da lahko v bolnišnicah delajo tudi okuženi zdravniki in medicinske sestre, če nimajo simptomov. Burgum je bil deležen veliko kritik, ker je vztrajno zavračal ukrepe, kot je izdaja ukaza o nošenju mask in omejitvi zbiranj.

V Teksasu, kjer so potrdili več kot milijon okužb, so se odločili, da še ne bodo rahljali ukrepov. Guvernerji v Iowi, Ohiu, Zahodni Virginiji, Utahu in Severni Dakoti razmišljajo o obvezni nošnji zaščitnih mask. V Minnesoti se morajo gostinski lokali in bari zapreti ob 22. uri.