V ZDA se je razvnela razprava o tem, ali v času pandemije opravljati umetne prekinitve nosečnosti ali ne. Foto: Reuters
V ZDA se je razvnela razprava o tem, ali v času pandemije opravljati umetne prekinitve nosečnosti ali ne. Foto: Reuters

Ne le Alabama, več zveznih držav je namreč skušalo razglasitev izrednih razmer izkoristiti za to, da bi začasno prepovedale umetne prekinitve nosečnosti, piše Guardian. Zato so zagovorniki pravice do splava vložili več pritožb na sodišča tako v Teksasu, Ohiu, Alabami in še nekaj drugih državah, v katerih bolnišnice trdijo, da lahko v času covida-19 same presodijo, ali je mogoče s posegom počakati ali ne. Trdijo namreč, da morajo z zaščitno opremo ravnati previdno in da je treba bolniške postelje hraniti za tiste, okužene z novim koronavirusom.

V Alabami so tako na ravni zvezne države ukazali preložitev vseh nenujnih zdravniških posegov, opravljajo le tiste, pri katerih bi lahko zaradi predhodnega stanja prišlo do resnih poslabšanj. V katero kategorijo sodi dejavnost klinik za prekinitev nosečnosti, se niso izrekli, zato je nekaj klinik vložilo prošnjo za sodno prepoved opravljanja dejavnosti. A sodnik je njihovo zahtevo zavrnil.

Zagovorniki so njegovo odločitev pozdravili, saj trdijo, da preprečevanje ženski, da bi prekinila nosečnost, nima nikakršne povezave z bojem proti covidu-19.

Sorodna novica "Če bi ukrepali prej, bi okužb lahko bilo manj"

WHO: Splav sodi med nujne posege

Že pred dnevi je Svetovna zdravstvena organizacija jasno povedala, da je splav nujna zdravstvena storitev in da jo morajo zdravniki opravljati tudi v času pandemije. Vse vlade je opozorila, da so "pravice žensk do spolne in reproduktivne zdravstvene oskrbe nujne ne glede na širjenje okužb. Med te storitve sodita tudi varen splav in dostop do kontracepcije," so zapisali.

Nevladne organizacije opozarjajo, da kar 9,5 milijona žensk in deklet zaradi pandemije nima dostopa do zdravstvenih storitev, povezanih z načrtovanjem družine, kar bi lahko pripeljalo do kar treh milijonov neželenih nosečnosti in 2,7 milijona nevarnih splavov.