Foto: EPA
Foto: EPA

V ZDA je okuženih več kot pol milijona ljudi, umrlo jih je več kot 22.000. Iz nekaterih zveznih držav poročajo, da število bolnikov v bolnišnicah upada. Tako guverner države New York kot župan mesta New York sta sporočila, da se širjenje pandemije koronavirusa umirja. To je pomemben podatek predvsem zato, ker se želijo ameriške zvezne države čim prej vrniti v stare tirnice.

Tako so se že povezali guvernerji zveznih držav New York, New Jersey, Connecticut, Pensilvanija, Rhode Island in Delaware, ki bodo skupaj zasnovali načrt o ponovnem odprtju poslovanja in šol. Guvernerji, ki so imeli pogovor po videokonferenci, ob tem niso razkrili časovnice, saj se bodo prilagajali stanju v posamezni zvezni državi.

Guverner New Yorka Andrew Cuomo je dejal, da bo delovna skupina za obvladovanje stanje začela zasedati že jutri. Kot je poročal Fox News, sta v sedemčlanskem svetu tudi Trumpova hči Ivanka Trump in njen mož Jared Kushner. Ob tem je dodal, da država New York nima niti dovolj kapacitet za testiranje pred ukinitvijo posameznih ukrepov.

Manj okuženih v bolnišnicah v New Yorku

Cuomo je dejal, da se je število mrtvih z nedelje na ponedeljek zvišalo za 671, na 10.056, kar je 87 novih smrtnih primerov manj kot dan prej. "Nadziramo širjenje okužb. Krivulja se ravna še naprej," je dodal Cuomo in napovedal, da bo krize resnično konec šele, ko bo na voljo cepivo, kar pa naj se ne bi zgodilo še 18 mesecev.

Največje žarišče pandemije ostajajo ZDA

Kljub temu Cuomo ocenjuje, da se epidemija v ameriški zvezni državi New York, kjer je umrlo več kot 6.800 okuženih, umirja. V bolnišnice so namreč v nedeljo sprejeli 1958 novih bolnikov, kar je najmanj v dveh tednih; v bolnišnicah po državi je 18.825 okuženih z novim koronavirusom, vse več pa jih tudi odpuščajo z zdravljenja.

Župan mesta New York Bill de Blasio pa je sporočil, da je hospitalizacija s sobote na nedeljo v mestu padla za 17 odstotkov. V nedeljo so sprejeli v bolnišnice 383 ljudi, v soboto pa 463. Kot poroča Washington Post, naj bi bil v New Yorku okužen eden na sto prebivalcev.

Brezdomci okupirali vagone podzemne železnice

Župan mesta New York Bill de Blasio je ob tem opozoril, da se sistem podzemne železnice spopada s težavo brezdomcev, ki so se naselili v vagone in jih skušajo prepričati, da gredo v zavetišča in za to namenjene hotele. Podjetje za mestni promet MTA se trudi s čiščenjem vagonov in postaj. De Blasio je napovedal, da bodo šole v mestu za letošnje šolsko leto verjetno ostale zaprte.

Bela hiša: Trump ne bo odpustil direktorja nacionalnega inštituta

Anthony Fauci je opozoril, da je treba omejitve socialnih stikov še naprej spoštovati. Foto: Reuters
Anthony Fauci je opozoril, da je treba omejitve socialnih stikov še naprej spoštovati. Foto: Reuters

Iz Bele hiše so sporočili, da predsednik Donald Trump ne bo odpustil direktorja ameriškega nacionalnega inštituta za zdravje Anthonyja Faucija, ki je dejal, da bi bilo v ZDA manj okužb, "če bi ukrepali prej". Predsednik Trump je namreč v soboto na Twitterju všečkal zapis, v katerem je bilo pod ključnikom navedeno odpusti Faucija #FireFauci. "Fauci je in ostaja zaupanja vreden svetovalec predsedniku Trumpu," so zapisali.

Sorodna novica Amazon ne dohaja več naročil - išče še 75.000 novih delavcev

Direktor ameriškega nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci je v intervjuju za CNN med drugim dejal, "da bi bilo lahko okuženih manj, če bi ukrepali prej". Kljub temu je ocenil, da bi lahko maja v določenih delih države začeli odpravljati omejitve gibanja, a le, če bo na voljo dobro razširjeno testiranje za novi koronavirus.

Na vprašanje, ali bi bilo mrtvih manj, če bi predsednik Trump prej ukrepal, pa je odgovoril le, da zdaj pač je, kar je. New York Times je v nedeljo objavil daljši prispevek o tem, kako se je predsednik na začetku upiral ukrepanju, ker ni zaupal strokovnjakom in javnim uslužbencem, ampak bolj svojemu občutku, da z virusom ne bo nič hudega. Ameriški predsednik je v odzivu na poročanje New York Timesa in Faucijeve najnovejše izjave prek Twitterja zapisal, da so novice lažne.

Umrl okuženi mornar na letalonosilki

Ameriška mornarica je priznala, da je 9. aprila umrl prvi mornar z okužene letalonosilke Theodore Roosevelt na Guamu. Od 5000 članov posadke je okuženih najmanj 600.

Letalonosilka Theodore Roosevelt. Foto: EPA
Letalonosilka Theodore Roosevelt. Foto: EPA

Vodstvo mornarice je odpustilo kapitana letalonosilke Brett Crozier, ki je zahteval, da mornarje umakne na kopno v karanteno, da jim reši življenja, ob tem pa zaobšel klasično vojaško poveljniško strukturo. A njegovo pismo je prišlo v javnost. "Če je mislil, da podatek v današnji informacijski dobi ne bo prišel v javnost, je preveč lahkoveren ali pa preneumen, da bi poveljeval taki ladji. Druga možnost je, da je to storil namenoma. To pa je huda kršitev enotnega vojaškega zakonika, ki ga vsi dobro poznate," je dejal Thomas Modly, sekretar mornarice v odstopu.

"Ne poznam ga, slišal pa sem, da je zelo dober častnik, vse skupaj pa je nesrečno naključje. Kapitan ne bi smel napisati pisma. Ni pisatelj. Zagrešil je napako, ampak to ni bil njegov dan," pa je v odzivu dejal predsednik Trump.