Foto: BoBo
Foto: BoBo

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) je na ministra za gospodarski razvoj Zdravka Počivalška in ministra za zdravje Janeza Poklukarja naslovila poziv za odpravo pogoja PCT za vse storitvene dejavnosti, in sicer kozmetične, frizerske in podobne storitve, gostinsko dejavnost, čevljarsko, tekstilno, fotografsko dejavnost, kemične čistilnice, pralnice, avtopralnice, fotokopirnice, rokodelsko dejavnost, zlatarje, steklarje, cvetličarje, prometno dejavnost, še posebej prevoz potnikov, avtoserviserje, slikopleskarje, gradbince, inštalaterje, kleparje, krovce in ostale.

Sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS-ju zahteva odpravo vseh nepotrebnih ukrepov, vključno z omejenim obratovalnim časom do 22. ure, preverjanjem PCT-pogoja, obvezno sedečo postrežbo in omejeno strežbo gostov.

"Svetovalna skupina je sicer včeraj predlagala odpravo pogoja PCT za terase, vendar pa v zimskem času to ne bi imelo učinka. Gostje namreč pozimi jedo in pijejo večinoma v notranjih prostorih. Še vedno pa je prepovedano tudi zaužitje hrane pred lokalom, kjer je potrošnik brez PCT pogoja kupil hrano za seboj," so navedli v OZS-ju. To je po mnenju gostincev absurd.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Porast dela na črno

Sekcije frizerjev in kozmetikov prav tako zahtevata, da se odpravi PCT-pogoj pri strankah in zaposlenih v frizerskih, kozmetičnih, pedikerskih salonih ter opozarjata na velik obseg sive ekonomije, ki se je zaradi epidemije in omejevanja dejavnosti še povečala. Večina storitev se je namreč zaradi strogih omejitev preselila v domove, kjer se izvajajo storitve na črno in brez upoštevanja ukrepov NIJZ-ja.

"Čevljarska, tekstilna, fotografska dejavnost ter kemične čistilnice, pralnice ter fotokopirnice prav tako beležijo velik upad prometa. Člani vsakodnevno opozarjajo na težave, znatno naraščanje stroškov za nakup dodatnih pripomočkov za preverjanje PCT-pogoja, zato pričakujemo takojšnjo odpravo PCT-pogoja, saj gre za male obratovalnice z že tako majhno frekvenco strank," so navedli.

Odpravo PCT-pogoja želijo člani sekcije tekstilcev in predelovalcev kož, ki prav tako opozarjajo na razmah dela na črno v tem času.

"Kemične čistilnice in pralnice imajo že sicer odlično higiensko prakso, saj odpravljajo vse nečistoče iz tekstilij. V čistilnicah in pralnicah ni neposrednega stika s potrošniki (oblačila so oddana v vreči oziroma foliji). V avtopralnicah pa stranka običajno sploh ne izstopi iz svojega vozila, zato je pogoj PCT v tej dejavnosti popolnoma nepotreben in nesmiseln," so še opozorili na obrtni zbornici.

Trgovcem je močno upadel promet

Sekcija trgovcev pri OZS-ju je ministra Počivalška in Poklukarja v torek pozvala k takojšnji odpravi pogoja PCT (prebolel, cepljen, testiran) v specializiranih trgovinah. K temu so pozvali tudi v luči nelojalne konkurence, ki jo predstavljajo živilske trgovine.

Anketa OZS-ja je pokazala, da od začetka preverjanja PCT-pogoja 71 odstotkov trgovcev beleži upad prometa. 33 odstotkov jih beleži upad med 20 in 30 odstotkov, 31 odstotkov pa ima od 30- do 50-odstotni upad prometa. O več kot 50-odstotnem upadu prometa poroča 11 odstotkov vprašanih, medtem ko ima četrtina vprašanih manj kot 10-odstotni upad posla.

Stroka začrtala smer sproščanja ukrepov

O prilagajanju epidemioloških ukrepov je v torek na Brdu pri Kranju z ministrom za zdravje Janezom Poklukarjem razpravljala širša zdravstvena stroka. Skupaj so začrtali smer postopnega sproščanja ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

Vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar je po posvetu povedala, da udeleženci posveta predlagajo odpravo pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT) v bankah, poštah, upravnih enotah in trgovinah.

V gostinstvu pa predlagajo ukinitev pogoja PCT na zunanjih površinah gostinskih lokalov, ob ohranitvi omejitve števila gostov na terasah oz. vrtovih. Ukinjanja pogoja PCT v notranjosti lokalov za zdaj ne predlagajo.

Epidemiologi so, kot je po posvetu pojasnil Mario Fafangel z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), predlagali ukinitev karanten ob tveganih stikih z okuženimi s koronavirusom. Prav tako predlagajo zaustavitev epidemiološkega iskanja in obveščanja tveganih stikov okuženih.

Udeleženec posveta imunolog Alojz Ihan je v torek zvečer v Odmevih Televizije Slovenija sicer pojasnil, da so strokovnjaki na posvetu predlagali tudi razmislek o sproščanju ukrepov v šolah, sprva odpravo zaščitnih mask, kasneje pa tudi ustavitev samotestiranja otrok.

Poklukar je po posvetu napovedal, da bi se lahko odrejanje karanten predvidoma končalo v petek. Kot je dejal, bo vladi prenesel tudi druge predloge stroke. Po neuradnih informacijah vlada o rahljanju epidemioloških ukrepov danes najverjetneje še ne bo odločala.

Z ministrstva za šolstvo so STA sporočili, da si tudi sami želijo, da izvajanje pouka čim prej spet poteka na način kot pred epidemijo covida-19, a je treba pri tem ravnati odgovorno. Ob tem so napovedali, da bo sproščanje ukrepov na področju vzgoje in izobraževanja potekalo previdno, postopno in premišljeno. "Pri nadaljnjem postopanju bomo zato sledili predlogom zdravstvene stroke, odločitev pa bo sprejeta na ravni vlade," so še dodali.

Ministrstvo za zdravje na vprašanja STA-ja, če bo Poklukar vladi torej v teh dneh predlagal sproščanje tudi na področju šolstva, niso odgovorili. V odgovoru so zapisali le, da se bodo ukrepi v dogovoru s stroko sproščali postopoma in da bo o vseh spremembah javnost pravočasno obveščena.

Janša napovedal sproščanje ukrepov