Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kljub obetavnim prvim ugotovitvam raziskave britanska agencija po poročanju BBC-ja opozarja, da bi lahko zaradi okužbe z omikronom še vedno veliko ljudi končalo v bolnišnici. Prednosti blažjega poteka bolezni pri okužbi z omikronom bi lahko sicer izničilo veliko število okuženih, saj je ta različica najbolj nalezljiva do zdaj.

Raziskava je še pokazala, da zaščita s cepljenjem pred omikronom začne upadati deset tednov po poživitvenem odmerku, medtem ko zaščita pred težjim potekom bolezni še vedno ostaja ogromna.

Ugotovitve britanske raziskave so podobne raziskavam iz Južne Afrike, Danske, Anglije in Škotske, ki so vse ugotovile lažji potek bolezni pri okužbi z omikronom.

Britanska raziskava temelji na vseh primerih okužbe z različicama omikronom in delta v Združenem kraljestvu od začetka novembra.

AstraZeneca: Poživitveni odmerek učinkovit proti omikronu

"Tretji odmerek cepiva je nevtraliziral različico omikron do stopnje, ki je podobna tisti po drugem odmerku v primeru različice delta," so sporočili iz podjetja AstraZeneca.

Kot so še sporočili iz podjetja, je po tretjem, poživitvenem odmerku raven nevtralizacijskih protiteles višji kot pri posameznikih, ki so preboleli covid-19.

Študijo so opravili raziskovalci univerze v Oxfordu, s katero je AstraZeneca lani razvila svoje cepivo. Analizirali so vzorce krvi ljudi, okuženih s covidom-19, cepljenih z dvema odmerkoma in poživitvenim odmerkom, ter tiste, ki so covid preboleli v preteklosti.

"Zelo opogumljajoče je, da obstoječa cepiva lahko ščitijo pred omikronom po prejemu tretjega odmerka," je dejal profesor John Bell, ki je sodeloval v študiji. Dodal je, da izsledki podpirajo vključitev poživitvenega odmerka v nacionalne strategije cepljenja.

Zaradi pojava omikrona se je namreč več držav odločilo spodbuditi cepljenje s poživitvenim odmerkom.

WHO proti poživitvenemu odmerku

Proti tretjemu odmerku se je sicer v sredo izrekla Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), češ da je v revnejših državah sveta precepljenost še vedno nizka, kar spodbuja nastanek novih različic.

Sorodna novica Omikron naj bi bil blažji od drugih različic, a kljub temu lahko resno ogroža zdravstvene sisteme

Če bi bogatejše države svoje poživitvene odmerke namenile revnejšim državam, bi bilo lahko že septembra v celoti cepljenih 40 odstotkov svetovnega prebivalstva. WHO namreč ocenjuje, da bi se lahko pri tej stopnji precepljenosti v vsaki od držav preprečila akutna faza pandemije. Tako pa več kot polovica držav članic WHO-ja tega cilja ne bo dosegla niti do konca januarja, je še posvaril Tedros.

FDA odobril še Merckovo zdravilo za covid-19

Ameriška Uprava za hrano in zdravila (FDA) je danes – dan po tem, ko je prižgala zeleno luč za uporabo Pfizerjevega zdravila za covid-19 paxlovid – odobrila še uporabo Merckove tabletke molnupiravir, ki se je sicer izkazala za manj učinkovito od Pfizerjeve.

Testi obeh podjetij so ugotovili, da Merckova tabletka za 30 odstotkov zmanjša nevarnost hospitalizacije ali smrti zaradi covida-19, Pfizerjeva pa za kar 89 odstotkov, če se zdravljenje začne v manj kot petih dneh po pojavu simptomov.

Obe tabletki sta primerni za domačo uporabo na zdravniški recept pri odraslih s pridruženimi boleznimi, preden zbolijo tako hudo, da morajo v bolnišnico.

Ameriška vlada namerava od Pfizerja odkupiti deset milijonov terapij s paxlovidom in 3,1 milijona terapij z molnupiravirjem.

Edino zdravilo za covid-19, ki je v ZDA že v uporabi, je remdesivir podjetja Gilead Sciences. Prodaja se pod imenom velkury. To zdravilo se daje intravenozno v bolnišnici.