Ukrepi v hongkonških restavracijah. Foto: Reuters
Ukrepi v hongkonških restavracijah. Foto: Reuters

Hongkong se spopada z najhujšim izbruhom novega koronavirusa, saj potrjujejo več kot tisoč okužb dnevno, medtem ko so bolnišnice na robu zmogljivosti.

Kitajski predsednik Ši Džinping je oblasti tega delno avtonomnega mesta pozval k sprejetju vseh potrebnih ukrepov za zajezitev širjenja okužb, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Voditeljica Hongkonga Carrie Lam se je zahvalila za skrb in obljubila uvedbo potrebnih ukrepov. Peking so sicer že konec tedna zaprosili za pomoč pri zagotavljanju obsežnega testiranja in hitro postavitev objektov za karanteno.

Carrie Lam je pred tem v torek izključila možnost zaprtja 7,5-milijonskega mesta mesta, kot jih izvajajo kitajske oblasti. Kitajska namreč vztraja pri politiki ničelnih okužb z novim koronavirusom, pri čemer se ob zaznanih okužbah odločijo za obsežno sledenje stikom, množična testiranja in tudi zaprtja mest.

Vendar pa ni jasno, ali bi v Hongkongu, enem najgosteje naseljenih mest na svetu, tudi ob popolnem zaprtju mesta lahko popolnoma odpravili okužbe zaradi visokega števila okužb z omikronom, še navaja AFP.

Več kot tisoč dnevnih okužb tudi na Novi Zelandiji

Strategijo ničelnih okužb z novim koronavirusom, ki so ji nekaj časa sledili tudi na Novi Zelandiji, je prav tako spodkopal omikron. V sredo so v državi s petimi milijoni prebivalcev potrdili 1160 okužb, kar je največ od izbruha pandemije. Omikron se še naprej širi po državi, ki je bila do avgusta lani skoraj brez okužb.

Po podatkih AFP-ja je po vsem svetu od izbruha pandemije decembra 2019 covid-19 doslej zahteval že 5,8 milijona življenj. Na Novi Zelandiji je umrlo 53 covidnih bolnikov.