"Nošenje mask bo obvezno na ulicah, na javnih in v vseh zaprtih javnih prostorih, ko ni mogoče ohranjati varnostne razdalje najmanj dveh metrov," piše v odloku. Izjema velja za otroke, mlajše od šest let, in za vse, ki imajo težave z dihanjem. Že zdaj sicer velja obvezno nošenje mask za potnike na javnem prometu.

Ženski med pogovorom v enem od parkov v Barceloni. Foto: EPA
Ženski med pogovorom v enem od parkov v Barceloni. Foto: EPA

Premier Sanchez želel enomesečno podaljšanje izrednih razmer
Španski premier Pedro Sanchez se je sprva zavzemal za enomesečno podaljšanje izrednih razmer, ki bi se sicer iztekle v soboto opolnoči. V zameno za podporo liberalne stranke Ciudadanos je naposled privolil v novo 14-dnevno podaljšanje.

Protesti proti omejevanju svoboščin
V več španskih mestih so v zadnjem času izbruhnili protesti, ki zahtevajo odstop vlade zaradi njenega odziva na koronavirusno krizo in omejevanja temeljnih svoboščin. Proteste sta podprli tudi opozicijski stranki, skrajno desni Vox in konservativna Ljudska stranka (PP). "Vi ste poosebljenje kaosa, najslabše pa je, da ste nesposobni zaščititi špansko ljudstvo brez zatekanja k temu brutalnemu omejevanju," je dejal vodja PP Pablo Casado.

Sanchez: Podaljšanje izrednih razmer edini način za učinkovit boj proti virusu
Premier iz vrst socialistov pa je v razpravi v parlamentu odvrnil, da je podaljšanje izrednih razmer "edini mogoči način za učinkovit boj proti virusu". "Še vedno je vsak dan več sto novih primerov, ki jih je treba zaznati, obravnavati in izolirati," je poudaril. Pozval je k enotnosti.

Španija velja za eno najhuje prizadetih držav v pandemiji novega koronavirusa. Skupno število okuženih je skoraj 280.000, do zdaj pa je umrlo približno 28.000 ljudi. V zadnjem dnevu je število okuženih naraslo za 721, število smrtnih žrtev pa za 110.

Razkuževanje železniške postaje v Moskvi. Foto: EPA
Razkuževanje železniške postaje v Moskvi. Foto: EPA

Število okuženih v Rusiji 300.000
Rusija ima že več kot 300.000 okuženih, samo v zadnjem dnevu je umrlo do zdaj rekordnih 135 okuženih. Oblasti zanikajo prikrivanje podatkov. Skupno se je v Rusiji z novim koronavirusom okužilo okoli 308.700 ljudi, samo v zadnjih 24 urah nekaj več kot 8700 novih okužb, kar je najmanj od začetka maja. Najhuje prizadeta je Moskva, kjer so potrdili polovico vseh okužb.

V Moskvi še vedno veljajo strogi ukrepi omejevanja gibanja, ni pa prepovedan stik med ljudmi. V več delih države so sicer že začeli rahljati ukrepe. Doma pa morajo še vedno ostati ljudje, starejši od 65 let ali tisti s kroničnimi boleznimi.

Dagestan ni zajezil epidemije
V trimilijonski severnokavkaški republiki Dagestan, ki je po številu potrjenih okužb z novim koronavirusom peta v državi, jim epidemije ni uspelo zajeziti. Po uradnih podatkih je za novim koronavirusom umrlo 36 okuženih, za pljučnico, ki jo je povzročil virus, pa je zbolelo več kot 13 tisoč ljudi, je poročala RTV-jeva dopisnica Vlasta Jeseničnik:

V Rusiji prvič več ozdravelih kot na novo okuženih

Rusija je sicer po številu potrjenih okužb na drugem mestu, za ZDA, skupno število okuženih je 8700, za novim koronavirusom je umrlo 2972 okuženih, od tega samo v zadnjem dnevu 135.

Strokovnjaki sicer opozarjajo na relativno nizko število mrtvih v državi. Oblasti zavračajo, da prikrivajo število mrtvih, in pojasnjujejo, da kot smrtne primere navedejo le tiste, ki so umrli zaradi covida-19.

Švica: Od 28. maja znova maše, poroke in krsti
V Švici bodo od 28. maja znova dovoljeni verski obredi, kot so maše z verniki, poroke in krsti, je odločila švicarska vlada. Kot je na novinarski konferenci pojasnil minister za zdravje Alain Berset, bodo verski obredi mogoči teden dni prej, kot je bilo sprva predvideno. V Švici so maše v zadnjih tednih potekale za zaprtimi vrati cerkva, verniki pa so jih lahko spremljali prek spleta ali televizijskega prenosa. V Švici z 8,5 milijona prebivalcev je za covidom-19 umrlo več kot 1600 ljudi.

Delavci pred eno od tovarn za predelavo mesa v Hammu v Nemčiji. Foto: EPA
Delavci pred eno od tovarn za predelavo mesa v Hammu v Nemčiji. Foto: EPA

Nemčija bo omejila število tujih delavcev v klavnicah
Potem ko se je v klavnicah v Nemčiji in Franciji v zadnjih tednih okužilo na stotine tujih delavcev, predvsem iz vzhodne Evrope, je nemška vlada sprejela osnutek zakona, s katerim bi od januarja 2021 omejili oziroma prepovedali delo v klavnicah delavcem migrantom. Strokovnjaki še preučujejo vzroke za žarišča novega koronavirusa v klavnicah. Najverjetnejša vzroka sta slabe oziroma prenatrpane nastanitve in hladna temperatura v objektih. V Nemčijo je na delo v prehrambni industriji potovalo 30.000 Romunov.

Latvija ne bo več podaljšala izrednih razmer
Izredne razmere v Latviji bodo veljale do 9. junija in ne bodo še enkrat podaljšane, kot so bile na začetku maja. Latvijski premier Krisjanis Karins je dejal, da bo vlada tudi po preklicu izrednih razmer obdržala določena pooblastila, ki ji bodo omogočila, da se lahko nemudoma odzove na morebitno epidemiološko poslabšanje razmer zaradi novega koronavirusa.

V Latviji z 1,9 milijona prebivalcev so potrdili 1016 primerov okužb z novim koronavirusom, umrlo je 21 okuženih.