Prvi tuji turisti po pristanku na letališču v Bangkoku. Foto: Reuters
Prvi tuji turisti po pristanku na letališču v Bangkoku. Foto: Reuters

Tajska je vstop v državo brez karantene omogočila za potnike iz 78 držav, med katerimi so ZDA, Kitajska in večina evropskih držav, tudi Slovenija, navaja spletna stran ThaiEmbassy.com.

Obiskovalci se morajo prvo noč nastaniti v enem izmed hotelov, kjer morajo opraviti test na novi koronavirus, preden lahko nadaljujejo pot po državi.

Na prvi dan sprostitve omejitev je v prestolnico Bangkok prispelo več sto tujih turistov. "Trenutno je v Evropi precej mrzlo. Mi smo samo izbrali ta let, presenečeni smo, da je to prvo letalo, ki je prispelo," je po pristanku povedal 41-letni nemški turist.

Zaprtje države je močno prizadelo tajski turizem. Delo je izgubilo tri milijone zaposlenih, sektor pa 50 milijard dolarjev prihodkov. Tajsko ministrstvo za turizem ocenjuje, da bo letos državo obiskalo le okoli 180.000 turistov, prihodnje leto pa sedem milijonov. Leta 2019 je Tajsko obiskalo 40 milijonov turistov. Julija so sicer za cepljene turiste poskusno odprli priljubljeni otok Phuket, vendar množičnega turizma to ni obudilo.

Na Tajskem s 70 milijoni prebivalcev so potrdili skupno 1,9 milijona okužb z novim koronavirusom in 19.000 smrti. Veliko večino okužb in smrti so potrdili po aprilu letos, trenutno pa potrjujejo okoli 10.000 okužb na dan, poroča BBC. Cepljenih je okoli 42 odstotkov prebivalcev.

Avstralija se odpira za državljane, zahodni del ostaja zaprt

Avstralija je medtem po letu in pol odprla meje za državljane, prebivalce s stalnim naslovom in njihove družine ter Novozelandce. 21. novembra bodo vstop v državo sprostili tudi za Singapurce. Cepljeni Avstralci lahko ob tem brez omejitev zapuščajo državo.

"Vse skupaj je nekoliko strašljivo in vznemirljivo. Prišel sem obiskat mater, ki se ne počuti dobro," je po pristanku v Sydneyju povedal Avstralec, ki sicer živi v Los Angelesu. Spremembe avstralskih ukrepov omogočajo prosto potovanje med zveznimi državami Novi Južni Wales, Queensland in območjem prestolnice Canberra. Druge lokacije, denimo Zahodna Avstralija, so še vedno popolnoma zaprte.

Sorodna novica Izraelci brez tretjega odmerka bodo ostali brez digitalnega covidnega potrdila

"Pot do okrevanja našega sektorja je še zelo dolga," je povedal direktor sydneyjskega letališča Geoff Cuthbert. "Vendar bo dovoljenje polno cepljenim Avstralcem, da potujejo brez omejitev, vzpostavilo temelje za vrnitev študentov, podjetnikov in turistov iz celega sveta," je dodal.

Zaradi izbruha koronavirusne različice delta so bila številna avstralska mesta do nedavnega popolnoma zaprta. V Avstraliji s 25 milijoni prebivalcev so doslej potrdili le 170.500 okužb in 1735 smrti. Cepljenih je okoli 64 odstotkov prebivalcev.

Izrael se odpira za cepljene in prebolele individualne turiste

Po več kot letu in pol je Izrael z današnjim dnem vstop v državo omogočil tudi individualnim turistom, ki so proti covidu-19 cepljeni ali so ga preboleli. Pri tem so oblasti točno določile, kakšne pogoje morajo turisti izpolnjevati, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

V Izrael lahko po novem torej pridejo posamezni turisti, ki so polno cepljeni in je od zadnjega odmerka minilo najmanj 14 dni in ne več kot 180 dni. Podobno velja, da mora od poživitvenega odmerka miniti najmanj 14 dni. Oblasti priznavajo cepiva družb Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Sinovac, Sinofarm in Serum Institute of India.

Pri prebolelih veljajo podobni pogoji. V državo lahko vstopijo tisti, pri katerih pri odhodu iz Izraela še ne bo minilo 190 dni od prebolelosti oz. so prejeli najmanj en odmerek cepiva proti covidu-19.

Izrael je bil že pred tem pod določenimi pogoji odprt za potovalne skupine cepljenih turistov.

Država ob Sredozemskem morju je bila od izbruha covida-19 praktično izolirana. Tujci so lahko v državo prišli le izjemoma. Od izboljšanja razmer so se poleti začeli postopoma odpirati za potovalne skupine.

Izrael v zadnjem času potrjuje relativno malo okužb z novim koronavirusom. V nedeljo so poročali o 225 novih okužbah.

Indonezija, ki ima 270 milijonov prebivalcev, si prizadeva zagotoviti dovolj cepiva. Foto: EPA
Indonezija, ki ima 270 milijonov prebivalcev, si prizadeva zagotoviti dovolj cepiva. Foto: EPA

Indonezija je prva odobrila cepivo podjetja Novavax

Indonezija, ki jo je pandemija covida-19 hudo prizadela, je prva država na svetu, ki je odobrila cepivo proti tej bolezni ameriškega podjetja Novavax. Kot so sporočili iz podjetja, si je Indonezija s tem prva pridobila dostop do cepiva, ki ga bodo proizvajali v Indiji pod imenom Covovax.

Indonezija si v boju proti covidu-19 prizadeva pridobiti ustrezne zaloge cepiva za svojih 270 milijonov prebivalcev.

Cepivo uporablja drugačno tehnologijo od tistih, ki so že odobrena in v uporabi po vsem svetu. Drugače od cepiva mRNA proizvajalcev BioNTecha in Pfizerja, Moderne in Curevaca Novavaxovo cepivo z dvema odmerkoma temelji na tradicionalnejši tehniki izdelave cepiv in uporablja beljakovine za prenos neškodljivih delcev novega koronavirusa za nastanek imunske reakcije.

Poleg tega je mogoče cepivo hraniti pri višjih temperaturah kot preostala cepiva, in sicer pri temperaturah od 2 do 8 stopinj Celzija, kar olajša njegov prevoz in shranjevanje, zlasti v državah v razvoju.

"Prva odobritev Novavaxovega cepiva proti covidu-19 odraža našo zavezanost pravičnemu svetovnemu dostopu in bo pokrila potrebe Indonezije, ki si, čeprav je četrta najbolj naseljena država na svetu, še naprej prizadeva za zagotovitev zadostnega števila cepiva za svoje prebivalstvo," je dejal izvršni direktor Novavaxa Stanley Erck.

Cepivo bo izdeloval indijski Serum Institute (SII), dobava cepiva pa se bo začela "takoj", so še sporočili iz Novavaxa.