Ameriški predsednik Donald Trump v času pandemije kljubuje opozorilom in ne nosi zaščitne maske. Foto: EPA
Ameriški predsednik Donald Trump v času pandemije kljubuje opozorilom in ne nosi zaščitne maske. Foto: EPA

Predsednik Donald Trump je v petek napovedal velik vladni projekt za izdelavo cepiva proti novemu koronavirusu, ki naj bi bilo nared že ob koncu letošnjega leta, pa čeprav strokovnjaki opozarjajo, da cepiva še kakšno leto ne bo.

V petek je na novinarski konferenci dejal, da je v teku že 14 obetavnih kandidatov za cepivo, "to pomeni veliko in hitro," je dejal. Projekt poteka v sodelovanju države in zasebnih podjetij, vodila pa ga bosta Moncef Slaoui, nekdanji zaposleni v farmacevtskem gigantu GlaxoSmithKline v oddelku za razvoj cepiv, in general Gustave Perna, ki sicer skrbi za preskrbo ameriške vojske. Slaoui je prepričan, da bo "nekaj sto milijonov cepiv" na razpolago za uporabo že konec leta 2020.

"Tudi druge bolezni nimajo cepiva, pa izginejo"

"Ne želim si, da bi ljudje zdaj mislili, da je vse odvisno od cepiva. Cepivo ali ne, nazaj smo. In začeli bomo s tem postopkom," je prepričan Trump. Ameriški predsednik želi na vsak način zagnati gospodarstvo po zveznih državah, za kar si bo po pričakovanjih prizadeval, "s cepivom ali brez njega", piše BBC.

Tako je napovedal odprtje šol jeseni. "V veliko primerih cepiva ni, virus ali gripa prideta in ju prebolimo. Tudi druge bolezni nimajo cepiva, pa izginejo," je še prepričan Trump, ki je že od samega začetka pandemije zelo skeptičen. V vsem tem času še vedno ne nosi zaščitne maske, pa čeprav so bili tudi zaposleni v njegovem ožjem krogu okuženi.

Mesto New York bo zaprto do sredine junija

Guvernerji ameriških zveznih držav tako gospodarstva odpirajo počasi, deloma in previdno, kar je v petek storil celo guverner najbolj prizadete zvezne države New York Andrew Cuomo. Odprl je pet pokrajin na severu države za prvo fazo odpiranja, kar pomeni zagon gradbenih dejavnosti in predelovalne industrije, sadjarstva in cvetličarstva, vrtcev, vseh trgovin razen tistih s hrano, prevzem blaga pa je možen pred vrati. Mesto New York, kjer je največ okuženih in mrtvih v državi, bo sicer zaprto še do sredine junija.

Po vsej ZDA je z virusom SARS-CoV-2 okuženih 1,4 milijona ljudi, umrlo pa je več kot 87.000 okuženih, od tega samo v zvezni državi New York nekaj manj kot 28.000.

New York se lahko počasi odpira, saj mu je uspelo obrzdati pandemijo. V četrtek je zaradi covida-19 umrlo 132 ljudi, novih hospitalizacij pa je bilo 431. Do sinoči so v državi potrdili 346.000 okužb s koronavirusom, za covidom-19 pa je umrlo 27.878 ljudi.

Demokrati potrdili sveženj 300-milijardne pomoči

Gospodarstvo in posamezniki potrebujejo pomoč in demokrati so prepričani, da jim to pred volitvami novembra ne more škodovati. Foto: Reuters
Gospodarstvo in posamezniki potrebujejo pomoč in demokrati so prepričani, da jim to pred volitvami novembra ne more škodovati. Foto: Reuters

Predstavniški dom ameriškega kongresa je z 208 glasovi proti 199 potrdil nov, že četrti proračunski paket pomoči gospodarstvu, organizacijam in posameznikom v času pandemije novega koronavirusa. Za predlog, ki se mu v senatu obeta zavrnitev, je poleg demokratov glasoval le en republikanec, Peter King iz New Yorka, ki se ob koncu leta odpravlja v pokoj. Proti je glasovalo še 14 sredinskih demokratov iz tesnih okrožij po ZDA, kjer lahko novembra na volitvah zmaga tudi republikanski kandidat.

Med drugim je v predlogu 1000 milijard dolarjev pomoči zveznim državam in lokalnim skupnostim, novih 1200 dolarjev za vsakega Američana (skupaj 412 milijard dolarjev), 100 milijard za zdravstveno zavarovanje brezposelnih, 164 milijard podjetjem za ohranitev plačilnih list, med drugim pa še pomoč za najemnike in lastnike stanovanj ali hiš in pomoč pri šolskem dolgu.

Brez dela skoraj 40 milijonov ljudi

Ukrepi proti pandemiji so povzročili gospodarsko recesijo, v kateri je brez dela ostalo najmanj 36,5 milijona ljudi. "Če ne ukrepamo, to ne bo le neodgovorno s humanitarnega vidika, ampak bo neodgovorno, ker bo cena pandemije višja. Višja v življenjih, ceni preživljanja, ceni za proračun, ceni za našo demokracijo," je dejala predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi iz Kalifornije.

Republikanci so prepričani, da je predlog demokratska politična napaka. Pritožujejo se, da velikodušne podpore za brezposelnost ljudem jemljejo voljo do dela, norčujejo se iz vključitve pomoči za nezakonite priseljence, denarja za proizvajalce marihuane, denarja za lažje volitve po pošti in denarja za ameriško pošto. Demokratski predlog bo služil kot podlaga za pogajanja s senatnimi republikanci in Belo hišo za četrti paket pomoči, ki bo sprejemljiv za vse. Dodatna pomoč bo prišla, saj je to v petek zagotovil predsednik ZDA Donald Trump. Verjetno pa v paketu ne bo vsega, kar predlagajo demokrati.