Protesti so vzniknili v revnem predmestju glavnega mesta. Foto: Reuters
Protesti so vzniknili v revnem predmestju glavnega mesta. Foto: Reuters

Protestniki so se v ponedeljek zbrali v mestu El Bosque, obubožanem predmestju glavnega mesta. Protestniki, večina z zaščitnimi maskami in kapucami, so vzklikali gesla proti desni vladi, ki jih je po njihovem mnenju pustila na cedilu.

"Ne protestiramo proti karanteni, temveč zahtevamo pomoč, hrano," je za francosko tiskovno agencijo AFP pojasnila ena od prebivalk predmestja.

V Čilu z 18 milijoni prebivalcev so doslej potrdili več kot 46.000 primerov okužbe z novim koronavirusom in 478 smrtnih žrtev covida-19.

V Santiagu, kjer so potrdili več kot 80 odstotkov primerov covida-19 v državi, so zaradi porasta števila okužb prejšnji konec tedna uvedli strogo karanteno. Že nekaj časa pa v Čilu veljajo ukrepi za zajezitev pandemije, ki so močno upočasnili gospodarstvo.

Očitki o pomanjkanju razumevanja za najrevnejše

Lokalne oblasti v El Bosqueju so obsodile zmanjšanje kakovosti življenja ljudi in vladi očitale pomanjkanje razumevanja za najrevnejše. Same so prebivalcem razdelile 2000 paketov pomoči, a ob tem opozorile vlade, da ne bodo mogle pomagati vsem. "Danes protestirajo ljudje, ki več kot mesec dni niso mogli delati in niso dobili pomoči države," je poudaril tamkajšnji župan Sadi Melo.

Čilski milijarderski predsednik Sebastian Piñera je po protestih v televizijskem nagovoru obljubil, da bo država v prihodnjem tednu zagotovila 2,5 milijona paketov pomoči s hrano in osnovnimi potrebščinami. "Prednost bodo imele najrevnejše družine," je napovedal, svoj načrt pa označil za zgodovinskega.

Po predsednikovem nagovoru je župan Santiaga Felipe Guevara v tvitu pozval prebivalce Santiaga, naj upoštevajo pravila za zajezitev pandemije ter ostanejo doma.

Šest novih primerov okužb na Kitajskem

Medtem iz Kitajske poročajo o šestih novih primerih okužbe z novim koronavirusom, med njimi je eden tudi v Vuhanu. Dan prej so zaznali sedem novih primerov.

Nacionalna komisija za zdravje je pojasnila, da so trije od novih primerov okužb vneseni.

Medtem ko nacionalna komisija poroča o skupno šestih primerih, pa samo iz obmejne province Džilin na severovzhodu države poročajo o petih novih primerih, pri čemer ni pojasnjeno neujemanje s številkami komisije.

V osrednji provinci Hubej poteka množično testiranje z namenom identificirati prenašalce virusa, ki ne kažejo znakov bolezni, a lahko vseeno okužijo druge.

Migrantski delavci z družinami na obrobju New Delhija. Foto: Reuters
Migrantski delavci z družinami na obrobju New Delhija. Foto: Reuters

Indija: Potrjenih več kot 100.000 okužb

V Indiji je število potrjenih okužb naraslo na 101.139. V zadnjih 24 urah so potrdili 4970 novih okužb. Število mrtvih je naraslo za 134 na 3163.

Medtem ko na Kitajskem v zadnjem tednu zaznavajo le nekaj novih okužb na dan, jih v Indiji kljub ostri večtedenski karanteni po več kot 4000. Zaustavitev javnega življenja je v Indiji podaljšana do 31. maja, a več držav je že nakazalo, da bodo dovolile odprtje podjetij.

Zdravstveni strokovnjaki opozarjajo na breme, ki ga epidemija predstavlja za indijski preobremenjen in finančno podhranjen zdravstveni sistem.

Indija, ki ima 1,35 milijarde prebivalcev, naj bi imela le okoli 100.000 postelj na oddelkih za intenzivno nego in le 40.000 respiratorjev.

V Avstraliji število žrtev doseglo 100

V Avstraliji je število smrtnih žrtev covida-19 doseglo 100. 100. žrtev je bila 93-letna ženska, stanovalka doma za starejše blizu Sydneyja, kjer je bilo več okužb.

V Avstraliji s 25 milijoni prebivalcev imajo razmeroma majhno število okužb, le nekaj več kot 7.000, in žrtev, kar oblasti pripisujejo odločitvi o zaprtju meja na začetku marca in omejevanju gibanja v državi. Velika večina umrlih je bila starejših od 70 let.

V državi so prve okužbe zaznali že 25. januarja, le nekaj tednov za Kitajsko. 23. marca so dosegli vrhunec okužb, ko so potrdili 430 primerov.

Stopnja smrtnosti bolnikov s covidom-19 je v Avstraliji enoodstotna, precej nižja kot v ZDA, kjer je šestodstotna, Združenem kraljestvu in Italiji (14-odstotna) ali Franciji (15-odstotna), poroča Reuters.

Italija: Prvič po dveh mesecih manj kot 100 mrtvih