Kot je napovedal Cuomo, bodo poslali 100 respiratorjev v Michigan in 50 v Maryland. Glede vnovičnega odprtja gospodarskih dejavnosti je dejal, da bo to odvisno od tega, kako pomembna je posamezna panoga, in od tveganja, ki ga ponovno odprtje lahko predstavlja za širjenje virusa.

V ZDA so razmere najresnejše v zvezni državi New York. Foto: Reuters
V ZDA so razmere najresnejše v zvezni državi New York. Foto: Reuters

V ZDA je okuženih več kot 620.000 ljudi, umrlo je 26.950 ljudi, kažejo podatki univerze Johns Hopkins. Skupno so do zdaj testirali več kot 3,14 milijona ljudi, od tega 499.143 v zvezni državi New York, kjer je okuženih več kot 203.000, od tega je več kot 110.000 okuženih v mestu New York. Tam je umrlo 7.900 ljudi.

V torek je za boleznijo covid-19 v zvezni državi New York umrlo 752 ljudi, kar je nekaj manj kot v ponedeljek, v bolnišnice pa so sprejeli 2253 ljudi, kar je precej več kot v ponedeljek, ko so jih 1649. Precej ljudi so tudi odpustili. Prav tako je padlo število sprejetih na intenzivno nego in intubacij. "Še vedno imamo na dan več kot 2000 novih potrjenih okužb z novim koronavirusom in še nismo na varnem," je dejal Cuomo in povedal, da je v bolnišnicah v torek umrlo 707 ljudi, v domovih za ostarele pa 45.

Ob tem je Cuomo sporočil, da bodo morali vsi v javnosti nositi zaščitno masko, kadar ne bo mogoče zagotoviti razdalje vsaj 1,8 metra. Med sprehodom po praznem pločniku maske ni treba nositi, ob prehodu za pešce, kjer so ljudje, pa jo bo potrebno. Ukaz bo veljal od petka.

Mesto je najelo 11.000 brezposelnih taksistov in drugih voznikov za
dostavo hrane, na dan deli 250.000 zastonj obrokov za šole in vse, ki so
revni, aprila bodo za ta namen porabili deset milijonov dolarjev, maja pa
15 milijonov. Cuomo je ponovil, da se bo njegova država lahko odprla in znova povsem zagnala šele, ko bo na voljo cepivo proti koronavirusu.

Številni v New Yorku umrli doma in niso bili sprejeti v bolnišnico

Newyorške mestne zdravstvene oblasti opozarjajo, da je k številu mrtvih treba prišteti še 3778 ljudi, ki so najverjetneje umrli doma ter niso bili sprejeti v bolnišnico in niso bili testirani. Število mrtvih v mestu je tako krepko višje od 10.000. Župan New Yorka Bill de Blasio je napovedal, da bodo v mestu kmalu sami proizvajali komplete za testiranje, maske in zaščitne obleke v zadostnem številu. Že zdaj osem podjetij v mestu izdeluje 240.000 mask na teden.

O ponovnem zagonu bodo odločali guvernerji

Ameriški predsednik Donald Trump je omilil svoje stališče do svojih (ne)pristojnosti pri sprejetju odločitev o ponovnem zagonu ameriškega gospodarstva. Te morajo vendarle prevzeti guvernerji zveznih držav.

Ameriški predsednik Donald Trump je še v ponedeljek trdil, da je odločitev o odpravi ukrepov socialnega distanciranja v njegovi pristojnosti, saj da ima kot predsednik ZDA absolutno oblast. Nato je celo tvital o uporniških guvernerjih, saj so nekateri napovedovali tožbe proti tovrstnim poskusom.

Ko pa so mu pojasnili, da takšnih pooblastil nima, je Trump v torek dejal, da bo guvernerjem dovolil, da sprostijo ukrepe za ponoven zagon gospodarstva pred 1. majem, ko poteče veljavnost zveznih navodil za omejevanje socialnih stikov. Napovedal je, da bo guvernerje, ki ga morajo "zelo zelo spoštovati", nadziral in bo, če bo treba, ukrepal.

"Države se bodo odpirale v čudovitih majhnih delih," je dejal Trump, čeprav še noben guverner ne kaže navdušenja nad tem. Foto: Reuters

Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) in Zvezna agencija za posredovanje v nesrečah (FEMA) bosta še ta teden objavila priporočila guvernerjem, kako naj se lotijo odpiranja gospodarstva.

Sorodna novica Cuomo odgovarja Trumpu: Odpravljanje ukrepov je v pristojnosti guvernerjev

Nekaj smernic je v torek podal demokratski guverner Kalifornije Gavin Newsom, ki je dejal, da bo omejevanje socialnih stikov začel odpravljati šele, ko bo najmanj dva tedna neprekinjeno padalo število hospitalizacij. A tudi to le, če bo na voljo dovolj testov, dovolj zaščitne opreme, boljše spremljanje in izolacija okuženih. Kalifornija s 40 milijoni prebivalcev je imela do torka zvečer 25.500 potrjenih okužb in 786 mrtvih.

Demokrati do Trumpovih odločitev kritični

"Pred nami so pomembne odločitve. Če ne bomo izhajali iz resnice, bo izgubljenih še več življenj. Američani morajo odslej ignorirati laži in začeti poslušati znanstvenike. Naša prihodnost bo zdrava, če laži in prevar ne bomo več prenašali," je v pismu članom kongresa sporočila predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi.

Zatrdila je, da je Trump zanemarjal zgodnja opozorila o virusu in sprejel nezadostne ukrepe, kar je povzročilo nepotrebne smrti. "Zaradi njegove nesposobnosti je gospodarstvo zdaj v razsulu. Res je, da šibka oseba in slab voditelj nikoli ne prevzame nobene odgovornosti," je bila ostra Pelosijeva.

Najhuje prizadete predele soseske Corona v Queensu (New York) sta v torek obiskala zvezni senator Chuck Schumer in kongresnica Alexandria Ocasio Cortez, ki sta se zavzela za vladno pomoč pri pokrivanju stroškov pogrebov. Foto: EPA
Najhuje prizadete predele soseske Corona v Queensu (New York) sta v torek obiskala zvezni senator Chuck Schumer in kongresnica Alexandria Ocasio Cortez, ki sta se zavzela za vladno pomoč pri pokrivanju stroškov pogrebov. Foto: EPA