Božična osvežitev v londonskem Hyde Parku. V Londonu se najhitreje povečuje število okužb z novim sevom novega koronavirusa. Foto: Reuters
Božična osvežitev v londonskem Hyde Parku. V Londonu se najhitreje povečuje število okužb z novim sevom novega koronavirusa. Foto: Reuters

Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je ob božiču pozval, naj ljudje med prazniki ne zapravijo tega, kar je moralo človeštvo žrtvovati v letošnjem letu zaradi pandemije novega koronavirusa.

Milijoni po svetu se žrtvujejo s tem, ko med prazniki ne morejo do svojih ljubih in jih pogrešajo med božično večerjo. Cepiva, ki zdaj potujejo v posamezne države, ponujajo izhod iz krize, a za zdaj je še treba biti previden, je generalni direktor dejal v videonagovoru.

"S tem, ko se leto 2020 približuje koncu, nam pandemija zgodovinskih razsežnosti preprečuje, da bi praznovali tako, kot bi želeli," je dejal. "Na stotine milijonov ljudi se danes kljub parajočemu srcu žrtvuje, da bi ostali narazen in tako varni. Dejansko pa s tem darujejo najdragocenejše: življenje in zdravje," je dodal. "Ne smemo zapraviti teh žrtvovanj," je poudaril.

Novi koronavirus se je decembra lani pojavil na Kitajskem. V enem letu je zahteval ali botroval 1,7 milijona smrtnim žrtvam po vsem svetu. V Evropi je zahteval 540.647 življenj, na stari celini pa je po podatkih francoske tiskovne agencije AFP danes število okužb preseglo 25 milijonov.

Prva pošiljka cepiva v Italiji

Varovanje cepiva na poti proti Rimu. Foto: Reuters
Varovanje cepiva na poti proti Rimu. Foto: Reuters

V Italijo je medtem prispela prva pošiljka cepiva proti covidu-19. Tovornjak s prvimi 9750 odmerki cepiva iz Belgije, ki sta ga razvili podjetji Pfizer in BioNTech, je prečkal mejni prelaz Brenner, nato pa v spremstvu italijanskih varnostnih sil nadaljeval pot proti bolnišnici Lazzaro Spallanzani v Rimu, kjer naj bi v nedeljo začeli cepljenje.

Tovornjaki iz Belgije so spremljali karabinjerji, ker notranje ministrstvo navaja, da obstaja velika verjetnost napada kriminalnih združb, ki bi poskušale ukrasti cepivo in ga prodati na črnem trgu.

Prva naj bi cepivo v Italiji v nedeljo prejela 29-letna medicinska sestra v rimski bolnišnici Claudia Alivernini. Sledili naj bi ji dva zdravnika in raziskovalka. Skupno naj bi v prvi fazi v Italiji cepili 1,7 milijona ljudi. Do aprila 2021 bo po ocenah vlade v Rimu cepljenih 15 milijonov Italijanov in do jeseni 42 milijonov. Premier Giuseppe Conte je v sredo zagotovil, da cepljenje ne bo obvezno.

Cepivo Pfizerja in BioNTecha je prvo cepivo proti covidu-19, ki so ga doslej odobrili v EU-ju. V ponedeljek je zeleno luč cepivu najprej prižgala Evropska agencija za zdravila (Ema), nato pa je Evropska komisija izdala dovoljenje za njegovo pogojno uporabo na območju EU-ja. Prvi tovornjaki s cepivom so Pfizerjevo tovarno v belgijskem mestu Puurs zapustili v sredo.

Na Hrvaškem 1643 okužb in 84 smrti

Na Hrvaškem so v zadnjem dnevu s 6164 opravljenimi testi potrdili 1643 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. Skupno število aktivnih okužb znaša 13.881. V bolnišnicah se zdravi 2662 bolnikov s covidom-19, od tega jih 280 potrebuje umetno predihavanje.

Umrlo je 84 bolnikov s covidom-19, kar je drugo najvišje dnevno število od začetka epidemije, navaja Index.hr.

Od začetka epidemije je na Hrvaškem skupno 203.962 okuženih z novim koronavirusom. Bolezen je prebolelo 186.553 ljudi, od tega 3001 v zadnjem dnevu. Skupno število smrti je 3548.

V samoizolaciji je trenutno 45.275 ljudi. Doslej je bilo skupno testiranih 989.014 ljudi, so po poročanju hrvaške tiskovne agencija Hina še povedali v nacionalnem štabu civilne zaščite.

Nov dnevni rekord na Slovaškem

Na Slovaškem so potrdili največje dnevno število okužb: 4046. Zdravstvene oblasti so že pred tem opozorile, da so bolnišnice na robu zmogljivosti. Politiko vlade do epidemije so ob tem zdravstvene organizacije označile za kaotično, navaja nemška tiskovna agencija DPA.

V državi so 19. decembra zaprli večino trgovin, odprte ostajajo le prodajalne z živili, lekarne, bencinske črpalke in druge prodajalne z nujnimi potrebščinami. V veljavi je policijska ura in njeno spoštovanje nadzirajo policisti. Še vedno pa lahko gredo ljudje na delo ali izvajajo športne dejavnosti na prostem.

Lokalni mediji poudarjajo, da je med izjemami smučanje in prenočevanje članov dveh gospodinjstev v zimskih športnih središčih, eno najbolj znanih smučarskih središč v državi pa je v lasti predsednika parlamenta Borisa Kollarja.

Na Slovaškem so v sredini novembra izvedli množično testiranje na novi koronavirus. Takrat so to označili za alternativo zaprtju države, ki pa očitno ni bila uspešna.