Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Želimo več podatkov. Prosili smo za več podatkov," je v pogovoru za francosko tiskovno agencijo AFP dejal Peter Ben Embarek, vodja skupine strokovnjakov WHO-ja, ki je obiskala Kitajsko.

"Obstaja mešanica frustracije in realističnih pričakovanj glede tega, kaj je izvedljivo v določenem časovnem okviru," je poudaril in izrazil upanje, da bodo strokovnjaki tudi dobili te podatke, s katerimi želijo izslediti prve primere covida-19.

New York Times navaja članico misije, dansko epidemiologinjo Theo Kølsen Fischer, da WHO-jevi strokovnjaki niso dobili vpogleda v "surove podatke", kot so denimo zdravstveni kartoni prvih bolnikov.

Netopirji, laboratorij in zamrznjena hrana

Sorodna novica WHO: Vse kaže, da so izvor novega koronavirusa netopirji, a malo verjetno, da v Vuhanu

WHO je v tem tednu končal svojo enomesečno misijo v Vuhanu. Cilj misije je bil odkriti izvor novega koronavirusa. Jasnih odgovorov niso našli, so pa v torek sporočili, da še naprej ostaja najverjetnejša teorija, po kateri je virus na človeka preskočil z netopirja prek nekega drugega sesalca.

Obenem so kot skrajno neverjetno zavrnili možnost nastanka virusa v laboratoriju. So pa med drugim dopustili možnost, da bi se virus na Kitajsko prenesel od drugje, denimo prek t. i. hladnih dobavnih verig, kar v zadnjem času trdi Kitajska. Ameriški mediji so to označili za diplomatsko zmago Kitajske.

Misija je bila ves čas diplomatsko zelo občutljiva. WHO je bil ujet med zahteve ZDA po čim temeljitejši preiskavi dejanskega izvora novega virusa na eni ter svarili Kitajske pred vmešavanjem v njene notranje zadeve na drugi strani. Zaradi vrste zapletov so misijo izvedli šele dobro leto dni po samem izbruhu virusa, zaradi česar pa nekateri dvomijo o njeni smiselnosti.