Stojnice na Starem trgu v središču Prage so se morale ob razglašenim enomesečnih izrednih razmerah 25. novembra zapreti. Foto: EPA
Stojnice na Starem trgu v središču Prage so se morale ob razglašenim enomesečnih izrednih razmerah 25. novembra zapreti. Foto: EPA

Z odpravo izrednih razmer so prenehale tudi nekatere omejitve glede gibanja, se pa namesto tega zaostrujejo nekatera druga pravila, kot je, denimo, dovoljeno število oseb na prireditvah, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

V ponedeljek začenjajo veljati tudi ostrejša pravila glede vstopa v državo, ki jih je uvedla nova liberalno-konservativna vlada pod vodstvom premierja Petra Fiale.

Odrasli iz držav članic Evropske unije bodo morali po novem pri vstopu na Češko predložiti negativen izvid testa PCR, tudi če so cepljeni ali preboleli covid-19.

Testa ne bo treba pokazati le tistim, ki so prejeli poživitveni odmerek, kot tudi ne necepljenim otrokom, mlajšim od 12 let. Za mlade do 18. leta starosti kot pogoj še naprej veljata dva odmerka cepiva.

Obvezen test za odrasle, ki niso prejeli poživitvenega odmerka, velja ne glede na to, iz katere države prihajajo. Za češke državljane in ljudi s stalnim ali začasnim bivališčem na Češkem obvezno testiranje ni nujno, še navaja DPA.

Na Kitajskem največ okužb v 21 mesecih

Testiranje v kitajskem mestu Šjan, prestolnici pokrajine Šansi, ki je že četrti dan v karanteni. Foto: EPA
Testiranje v kitajskem mestu Šjan, prestolnici pokrajine Šansi, ki je že četrti dan v karanteni. Foto: EPA

Na Kitajskem so v zadnjem dnevu potrdili 206 okužb. Med njimi je bilo 158 okužb posledica lokalnega prenosa, kar je največ po lanskem januarja, poroča Bloomberg. Gre tudi za precejšnje dnevno zvišanje, saj so dan predtem potrdili skupno 140 okužb in 87 lokalnih prenosov. Večino okužb so potrdili v severni pokrajini Šansi (Shaanxi). Kitajske oblasti si prizadevajo preprečiti večji izbruh okužb pred februarskimi olimpijskimi igrami v Pekingu.

Hitro širjenje omikrona v ZDA

V ZDA se koronavirusna različica omikron še naprej hitro širi. Dnevno število potrjenih okužb je v zadnjem tednu preseglo najvišje število okužb iz poletja, ko je prevladovala delta. Če so v začetku septembra dnevno potrjevali po 160.000 okužb, jih zdaj po okoli 175.000.

Je pa število ljudi, ki so zboleli za covidom-19 in se zdravijo v bolnišnicah, v primerjavi s poletjem bistveno nižje. Ob tem se sicer bojijo poslabšanja, saj več milijonov Američanov ni cepljenih. Polno cepljenih je bilo 62 odstotkov od okoli 330 milijonov ljudi, slaba tretjina je prejela poživitveni odmerek.

Šotor za testiranje na ulici v New Yorku. Foto: EPA
Šotor za testiranje na ulici v New Yorku. Foto: EPA
Med prazniki odpovedanih več kot 6000 poletov

Med božičnimi prazniki je bilo po svetu odpovedanih več kot 6000 poletov, več tisoč jih je imelo zamude, kažejo podatki, ki jih je danes objavila spletna stran Flightaware.com. Samo v nedeljo so zaznali skoraj 1500 odpovedi poletov in več kot 1400 zamud. Eden izmed razlogov za večje število odpovedi letov je različica omikron, saj letalskim družbam ob hitrem širjenju okužb in številnih odrejenih karantenah primanjkuje osebja.

V Avstraliji 400 okuženih prejelo negativen izvid

V bolnišnici St Vincent v Sydneyju so sprožili postopke kriznega ukrepanja, potem ko so 400 ljudem napačno sporočili, da so prejeli negativen izvid testa na novi koronavirus. Vsi ti ljudje so v resnici okuženi z novim koronavirusom. V bolnišnici so krivdo za zaplet pripisali "človeški napaki", poroča Guardian.

V Nemčiji incidenca upada

V Nemčiji število dnevnih okužb še naprej upada. Zadnji dan je Inštitut Roberta Kocha potrdil 10.100 okužb, umrlo je 88 covidnih bolnikov. Sedemdnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev je upadla na 220,7, dan prej je bila še 242,9.

Wales, Škotska in Severna Irska ukrepajo

Združeno kraljestvo je zaradi hitrega širjenja različice omikron v zadnjih dneh večkrat preseglo dnevni rekord okužb, ki trenutno znaša več kot 120.000. Britanska vlada pod vodstvom Borisa Johnsona še zmeraj ni napovedala nobenih novih ukrepov, so pa jih zato uvedli v Walesu, na Škotskem in Severnem Irskem.

Zapirajo se nočni klubi, druženje v restavracijah in drugih javnih prostorih je omejeno na največ tri gospodinjstva. V Walesu in na Škotskem je znova obvezno vzdrževanje medosebne razdalje na javnih mestih, v vseh treh državah pa so uvedli različne številčne omejitve glede zbiranja na večjih javnih dogodkih.