Vozniki avtomobilov čakajo pred centrom
Vozniki avtomobilov čakajo pred centrom "drive-in" za odvzem brisa v Brightonu. Foto: Reuters

Dnevno število smrtnih žrtev koronavirusne bolezni 19 je ob tem v zadnjem dnevu tudi naraslo, saj je dan poprej umrlo 684 ljudi.

Skupno se je z novim koronavirusom na Otoku okužilo 148.377 ljudi, od tega 4913 v zadnjem dnevu.

"Gre za izjemno žalosten dan za državo. 20.000 smrtnih žrtev pomeni 20.000 smrtnih žrtev preveč," je na tiskovni konferenci povedal vodja nacionalne zdravstvene službe Anglije Stephen Powis. Pretekli mesec je Powis ocenil, da bo Združeno kraljestvo uspešno pri epidemiji, če bo smrtnih žrtev pod 20.000.

"Ne gre za sprint, gre za maraton," je Powis nato poudaril, da se v nekaterih državah, ki so že zajezile širjenje, pojavlja novo zvišanje primerov.

Policist v Liverpoolu se pogovarja z ljudmi v parku. Foto: Reuters
Policist v Liverpoolu se pogovarja z ljudmi v parku. Foto: Reuters

Ministrica zavrača očitke o "mešanih signalih"
Notranja ministrica Priti Patel je ob tem pozvala Britance, naj upoštevajo pravilo ohranjanja medosebne razdalje. Na vlado letijo očitki, da ljudstvu pošilja mešane signale, ko denimo dovoljuje odprtje nenujnih dejavnosti, kot so trgovinice "naredi sam" (DIY). V zadnjih dneh so zaznali tudi porast uporabe osebnih avtomobilov. "Naša navodila ostajajo jasna od prvega dne, ljudje naj ostanejo doma, ščitijo zdravstvo in rešijo življenja," očitke zavrača notranja ministrica.

Med žrtvami tudi 37-letni dvojčici
V Združenem kraljestvu sta za covidom-19 umrli tudi sestri dvojčici, stari 37 let. Obe sta imeli še druge zdravstvene težave. Medicinska sestra na otroškem oddelku Katy Davis je umrla v torek v splošni bolnišnici v Southamptonu. Tri dni zatem pa je tam umrla še njena sestra dvojčica Emma, ki je bila nekoč prav tako medicinska sestra. "Vedno sta govorili, da sta skupaj prišli na svet in da bosta skupaj tudi odšli," je povedala njuna sestra Zoe. Dejala je, da sta enojajčni dvojčici živeli skupaj. Imeli sta še druge zdravstvene težave in že nekaj časa nista bili v redu.

Belgija predstavlja načrt rahljanja ukrepov

Belgija postopno rahlja ukrepe

Belgijska vlada je napovedala, da bo maja začela postopoma rahljati ukrepe, ki so bili uvedeni v boju proti novemu koronavirusu. Najprej bo stekel javni potniški promet.

Kot je po sedemurni seji belgijskega sveta za nacionalno varnost povedala premierka Sophie Wilmes, bodo morali ljudje na sredstvih javnega prevoza, stari 12 let in več, nositi zaščitne maske. Vsak državljan bo prejel eno masko iz blaga.

Postopno odpiranje trgovin 4. in 11. maja
4. maja se bodo odprla podjetja, ki poslujejo zgolj z drugimi podjetji. Takrat bodo predvidoma odprli tudi trgovine z blagom, da bi olajšali šivanje mask. Belgijci se bodo od takrat lahko začeli tudi rekreirati s še dvema drugima človekoma, s katerima ne živijo. Pri tem bodo morali upoštevati varnostno razdaljo. Nato se bodo 11. maja odprle še vse druge trgovine, a ob upoštevanju strogih pravil, je napovedala Wilmesova. Vrata bodo lahko odprli muzeji. Dovoljeno bo potovanje po Belgiji.

18. maja vračanje otrok v šole in odpiranje frizerskih salonov
Naslednja faza bo sledila 18. maja, ko se bodo otroci lahko postopoma začeli vračati v šole. Prvi naj bi se v šole vrnili učenci in dijaki zaključnih razredov oziroma letnikov. V šolah bodo veljala stroga pravila. V razredu bo lahko največ deset učencev oziroma dijakov naenkrat, vsak bo moral imeti štiri kvadratne metre prostora. 18. maja bodo predvidoma odprli tudi frizerske salone.

8. junija odpiranje restavracij
Restavracije pa se bodo odprle šele 8. junija. Datum ponovnega odprtja barov in kavarn še ni znan.

Wilmesova je ob tem povedala, da bo opuščanje ukrepov odvisno od nadaljnjega širjenja novega koronavirusa. Poudarila je, da bodo higienska pravila in socialno oddaljevanje še naprej v veljavi.

Belgija med najbolj prizadetimi
V Belgiji z 11,5 milijona prebivalci so do petka potrdili več kot 44.000 primerov okužbe z novim koronavirusom. Covid-19 je zahteval skoraj 6700 smrtnih žrtev, s čimer Belgija po stopnji umrljivosti glede na število prebivalstva spada med najbolj prizadete države na svetu.

Nemška kanclerka Angela Merkel je pred dnevi opozorila, da pandemije še zdaleč ni konec in da bo treba z novim koronavirusom živeti še dolgo. Foto: Reuters
Nemška kanclerka Angela Merkel je pred dnevi opozorila, da pandemije še zdaleč ni konec in da bo treba z novim koronavirusom živeti še dolgo. Foto: Reuters

Italija: Nadaljevanja upadanja smrtnih žrtev

V Italiji je v zadnjem dnevu bolezen covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus, zahtevala 415 življenj, kar je najmanj od 17. marca, je danes sporočila italijanska civilna zaščita. Skupno je umrlo 26.384 ljudi.

Število novookuženih se je povečalo za 2357, kar je najmanj v zadnjih petih dneh. V sosednji državi so do zdaj potrdili 195.351 primerov okužbe.

Število okuženih je od petka upadlo s 106.527 na 105.487 in se je zmanjšalo šesti dan zapored. V Italiji so do zdaj na novi koronavirus testirali približno 1.187.000 ljudi.

Francija: 369 umrlih v zadnjem dnevu

V Franciji se je število smrtnih žrtev povzpelo na 22.614, potem ko je v zadnjem dnevu umrlo 369 ljudi.

Nemčija: V zadnjem dnevu 179 mrtvih

Iz Nemčije pa sporočajo, da se je v zadnjih 24 urah z novim koronavirusom okužilo 2055 ljudi, kar je manj kot dan pred tem (2337). Skupno število okuženih je 152.438, umrlo je 5500 bolnikov, v zadnjem dnevu 179.

Lastnik podjetja Manuel Gil skupaj z natakarico v Leganesu predstavlja nove mize za bar v času novega koronavirusa. Foto: Reuters
Lastnik podjetja Manuel Gil skupaj z natakarico v Leganesu predstavlja nove mize za bar v času novega koronavirusa. Foto: Reuters

Španija: Skoraj 23.000 mrtvih

Število smrtnih žrtev se je povišalo za 378 (dan prej 367), na 22.902. Skupno število okuženih je 223.759. Število vključuje tudi tiste, ki so razvili protitelesa proti virusu. S testiranji na novi koronavirus, pri katerih odvzamejo bris, so potrdili 205.905 okužb, v zadnjem dnevu 2944.

V zadnjih 24 urah pa je ozdravelo še 3353 ljudi, ki so bili okuženi z novim koronavirusom, vse skupaj pa 95.708. Tako se je drugi dan zapored zgodilo, da je bilo število na novo okuženih nižje od dnevnega števila ozdravljenih.

Španija sicer krepi testiranje za protitelesa, ki pokažejo, ali je bolnikov imunski sistem razvil zaščito proti novemu koronavirusu. To pomeni, da je bil nekdo v preteklosti okužen s tem virusom. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) ob tem opozarja, da navzočnost protiteles v krvi še ne pomeni imunosti.

Rusija: 5966 novih okužb

V Rusiji je v zadnjih 24 urah število okuženih naraslo za 5966, na skupaj 74.588. Umrlo je 66 ljudi, kar pomeni, da je skupno število žrtev 681.

Nizozemska: Več kot 650 novookuženih

Na Nizozemskem je v zadnjih 24 urah umrlo 120 ljudi, število okuženih se je povečalo za 655, na 37.190, poroča Reuters. Skupno je umrlo 4409 ljudi.

Turčija z največ primeri zunaj Evrope in ZDA

Turčija je v zadnjih 24 urah z 38-308 testi potrdila 2861 okužb s koronavirusom, umrlo pa je še 106 ljudi, s čimer se je število vseh umrlih povzpelo na 2.706.

Skupno število okužb je 107.773, kar je največ v vseh državah zunaj zahodne Evrope ali ZDA.

Avstrija bo v maju odprla šole