Adenovirus v cepivu močno privlači krvne ploščice faktor 4. Foto: Pixabay
Adenovirus v cepivu močno privlači krvne ploščice faktor 4. Foto: Pixabay

Na začetku raziskave so imeli znanstvenika dva namiga: večje tveganje za strdke so zaznali le pri nekaterih tehnologijah cepiva, ljudje s strdki pa so imeli nenavadna protitelesa, ki so napadala krvne ploščice (trombocite).

Raziskovalci so ugotovili, kako se protein na krvni ploščici (trombocitu) poveže s ključno sestavino cepiva – adenovirusom. Menijo, da to sproži verižno reakcijo, ki lahko povzroči krvne strdke, poroča BBC.

Cepivo AstraZenece je vektorsko cepivo. Narejeno je tako, da genetski material covida-19 v celice prenese prek vektorja – adenovirusa – virusa navadne gripe pri šimpanzih, zaradi katerega ljudje ne zbolijo.

Ko cepivo vbrizgajo v mišico posameznika, lahko del vstopi tudi v krvni obtok.

Cepivo v krvi se lahko poveže z beljakovino oz. proteinom citokin, znano tudi kot "trombocitni faktor 4". Zunanja površina adenovirusa naj bi močno privlačila te beljakovine na krvnih ploščicah.

V redkih primerih imunski sistem posameznika te beljakovine zmotno prepozna kot virus in nadnje pošlje protitelesa.

Protitelesa se nato združijo s "trombocitnim faktorjem 4", pri čemer lahko ustvarijo krvne strdke, raziskavo povzema BBC.

Sorodna novica Cepivi, ki naj bi bili 95-odstotno učinkoviti, temeljita na novem pristopu

"Imamo sprožilec"

"Uspelo nam je dokazati povezavo med adenovirusi in trombocitnim faktorjem 4. Imamo sprožilec, vendar je še veliko korakov, ki se morajo zgoditi, (da pride do strdka)," je za BBC pojasnil soavtor raziskave Alan Parker iz Univerze v Cardiffu.

Raziskovalci menijo, da je naslednji pogoj v verižni reakciji "zgrešena imunost", vendar morajo to potrditi v naslednjih raziskavah. Univerza v Cardiffu je za raziskavo prejela tudi vladna sredstva.

73 smrti zaradi trombotične trombocitopenije

Strdki, znani kot s cepivom povzročena imunska trombotična trombocitopenija, so bili povezani s 73 smrtnimi primeri v Združenem kraljestvu. V državi so sicer porabili skoraj 50 milijonov odmerka cepiva AstraZenece.

"Nikoli ne bi mogli predvideti, da se bo to zgodilo, in možnosti so zelo majhne, zato si moramo zapomniti širšo sliko števila življenj, ki jih je to cepivo rešilo," je še dejal Parker.

AstraZeneca si bo prizadevala odstraniti stranski učinek

Podjetje AstraZeneca trdi, da je njihovo cepivo rešilo milijon življenj po svetu in preprečilo 50 milijonov primerov bolezni covid-19.

Sorodna novica Raziskovalci odkrili vzrok krvnih strdkov po cepljenju, na Danskem nov smrtni primer

Strokovnjaki AstraZenece so se študiji pridružili po objavi prvih izsledkov. "Čeprav raziskava ni dokončna, ponuja zanimive vpoglede. AstraZeneca raziskuje načine za uporabo teh ugotovitev kot del prizadevanj za odstranitev tega izjemno redkega stranskega učinka," je sporočila tiskovna predstavnica in dodala, da so krvni strdki verjetnejši kot posledica covida kot pa cepljenja, poroča BBC.

Univerza v Oxfordu, ki je cepivo Vaxzevria razvila skupaj z AstraZeneco, ni želela komentirati raziskave.

Veliko vprašanj še neodgovorjenih

Will Lester, hematolog svetovalec pri UKC Birmingham, je pohvalil raziskavo, saj da pomaga razložiti "najverjetnejši začetni korak" pri strjevanju krvi po cepljenju.

"Mnoga vprašanja še vedno ostajajo neodgovorjena, vključno s tem, ali so nekateri ljudje bolj dovzetni kot drugi in zakaj je tromboza (strjevanje) najpogostejše v venah možganov in jeter," je dodal.