Foto: Ministrstvo za zdravje
Foto: Ministrstvo za zdravje

Predlog novele zakona o nalezljivih boleznih uvaja karanteno na domu in nadzor nad njenim izvajanjem ne glede na to, ali je okuženega v karanteno napotil NIJZ, policija ali je bil napoten kako drugače. Novela tudi določa evidence, potrebne za nadzor, in določa neizvajanje karantene na domu kot prekršek.

Pojav novih, bolj agresivnih različic pomeni še večje tveganje za prenos novega koronavirusa. Za omejitev prenosa virusa je izjemno pomembno, da ostanemo doma, v izolaciji, ob vsakem simptomu, ki kaže na covid-19, in dosledno upoštevamo karanteno na domu, kadar smo bili v stiku z okuženo osebo ali prihajamo z ogroženega območja. Karantena na domu pomeni, da se okuženi osami na naslovu bivanja in omeji stike na tiste ljudi, s katerimi živi, za obdobje desetih dni, je na vladni novinarski konferenci povedala Vesna Kerstin Petrič, v. d. generalnega direktorja Direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje.

Vsakega napotenega v karanteno lahko obišče zdravstveni inšpektor in ugotavlja, ali je oseba doma in ali se drži navodil. Če se jih ne drži, je to prekršek in sledijo globe, je opozorila in dodala, da bodo zaposleni na podlagi potrdila dobili nadomestilo dohodka zaradi karantene.

"Pojav novih, bolj agresivnih različic predstavlja še večje tveganje za prenos novega koronavirusa. Za omejitev prenosa virusa je izjemno pomembno, da ostanemo doma, v izolaciji, ob vsakem simptomu, ki kaže na covid-19, in dosledno upoštevamo karanteno na domu, kadar smo bili v stiku z okuženo osebo ali prihajamo z ogroženega območja. Karantena na domu pomeni, da se oseba osami na naslovu bivanja in omeji stike na tiste osebe, s katerimi živi, za obdobje desetih dni," je na vladni novinarski konferenci povedala Vesna Kerstin Petrič, v. d. generalnega direktorja direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje.