Urška Sedmak. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Urška Sedmak. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Za strokovni nadzor so se v ZD-ju Slovenska Bistrica odločili po tistem, ko je bilo 30. septembra ob vpisovanju pacientov k novi zdravnici družinske medicine veliko gneče in tudi nejevolje. Nova zdravnica je namreč v nekaj urah zapolnila vsa razpoložljiva mesta.

"Notranji strokovni nadzor ni ugotovil nepravilnosti, saj so izbire osebnega zdravnika potekale v skladu z veljavno zakonodajo in tudi pri pregledu niso našli nepodpisanih obrazcev za izbiro. Vse izbire so podpisane," je pred tednom dni pojasnjevala direktorica Sedmak. Zdaj se je po poročanju TV Slovenija vseeno odločila za odstop.

Organizirali so civilno pobudo

Nezadovoljni in razočarani pacienti so se sicer predtem organizirali v civilno pobudo. Prepričani so namreč, da vpis ni potekal po pravilih, zato od pristojnih ustanov pričakujejo, da ga bodo razveljavile. Ena od članic civilne pobude je pred dnevi za TV Slovenija dejala, da so lahko posamezniki pri vpisovanju listine podpisovali tudi za druge, denimo sosede.

Na spletni strani ZD-ja Slovenska Bistrica so sicer isti dan, ko je potekalo vpisovanje k novi zdravnici, nato objavili obvestilo, da v njihovem ZD-ju ni več mogoče izbirati osebnega zdravnika ali pediatra.

Gneča se je vila daleč stran od stavbe zdravstvenega doma. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Gneča se je vila daleč stran od stavbe zdravstvenega doma. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Nov razpis za podelitev koncesije

Razmere na področju družinske medicine v Slovenski Bistrici so se začele zaostrovati po tistem, ko je maja zapustila delovno mesto dotedanja strokovna direktorica ZD-ja Slovenska Bistrica Alenka Antolinc Košat, konec junija pa se je upokojila zdravnica koncesionarka Tanja Pavlovič. Skupno sta skrbeli za približno 3000 pacientov. Delo prve nadaljujeta dve zdravnici, ki menjaje delata v ambulanti tri dni v tednu, preostali program zdravstvenega doma pa je prevzela zdravnica, ki je 30. septembra začela delo.

Občina Slovenska Bistrica medtem še ni podelila nove koncesije. Na prejšnjem razpisu, za katerega se je rok iztekel 19. septembra, ni bilo zanimanja. Zdaj je aktiven nov razpis. Rok za prijave se izteče 25. oktobra.