Osteoporoza je zahrbtna bolezen, ki se prikrade v naše življenje zelo potihoma. Foto: BoBo
Osteoporoza je zahrbtna bolezen, ki se prikrade v naše življenje zelo potihoma. Foto: BoBo

Dodajajo, da bi zanje morali skrbeti že v mladosti, ko se trdne kosti gradijo, pri tem sta pomembni redna telesna aktivnost in uravnotežena prehrana.

"Osteoporoza je bolezen krhkih kosti, ki največkrat ne boli, njene posledice pa lahko močno zmanjšajo kakovost življenja. Svetovni dan je tako priložnost, da zelo na glas govorimo o tihi epidemiji, ki še vedno pogosto ostaja neprepoznana, nezdravljena in podcenjena, milijoni ljudi po svetu ostajajo brez prave diagnoze, vse dokler ni prepozno, dokler se ne zgodi prvi zlom," so zapisali besede predsednice zveze Janje Rednjak.

Osteoporoza prizadene eno od treh žensk in enega od petih moških po dopolnjenem petdesetem letu starosti. Zaradi osteoporoze se na svetu vsake tri sekunde zgodi en zlom, letno to pomeni 8,9 milijona zlomov. "Zaradi posledic osteoporoze ženske v bolnišnicah preživijo več dni kot zaradi zdravljenja raka dojk, srčne kapi ali diabetesa, moški imajo za četrtino večjo verjetnost, da bodo doživeli osteoporozni zlom kot zboleli za rakom prostate," opozarjajo.

Poudarjajo, da so gradniki trdnih kosti ustrezna prehrana, redna telesna aktivnost, zadostne količine vitamina D, izogibanje čezmernemu uživanju alkoholnih pijač, odpoved kajenju in zdrava telesna teža. V zvezi pa se trudijo zagotoviti brezplačne meritve mineralne kostne gostote za najbolj ogrožene skupine ljudi, ki so trenutno plačljive.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pa pojasnjujejo, da je osteoporoza presnovna bolezen kosti, za katero sta značilni nizka kostna masa in spremenjena struktura kostnega tkiva.

Poudarjajo, da v prvi polovici življenja mineralno kostno gostoto gradimo, po 35. letu pa se začne počasen upad. Večje tveganje za nastanek osteoporoze imajo ženske po menopavzi, starejši, osebe z nizko telesno maso, kadilci in osebe, ki škodljivo uživajo alkohol. Dejavniki tveganja za bolezen so tudi pojav osteoporoze v družini, telesna nedejavnost, predhodni zlom zaradi padca s stojne višine, nekatera zdravila ter pomanjkanje vitamina D in kalcija.
Dodajajo, da je za ohranjanje močnih kosti nujen zdrav življenjski slog, kamor sodi tudi redna telesna aktivnost. Za izboljšanje in ohranjanje kostne gostote priporočajo vadbo, ki vključuje obremenitev z lastno težo, za preprečevanje padcev pa je smiselno v vadbeni program dodati še vaje za ravnotežje in koordinacijo ter vaje za gibljivost, so zapisali na NIJZ-ju.

V Lekarniški zbornici Slovenije pa poudarjajo, da je zgodnje prepoznavanje osteoporoze ključno, saj bolezen pogosto poteka brez simptomov, dokler ne pride do prvega zloma, ki lahko resno vpliva na kakovost življenja. "Redni zdravniški pregledi, zlasti merjenje kostne gostote, so ključni za pravočasno prepoznavanje tveganja in začetek ustreznega zdravljenja," so zapisali v sporočilu za javnost.