Gradnja novega oddelka naj bi bila  na mestu, kjer so na začetku leta porušili dotrajano staro stavbo. Foto: Sobotainfo/Bobo
Gradnja novega oddelka naj bi bila na mestu, kjer so na začetku leta porušili dotrajano staro stavbo. Foto: Sobotainfo/Bobo

Dotrajani oddelek za infekcijske bolezni in vročinska stanja, ki je predstavljal najstarejši objekt znotraj Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, so izpraznili decembra lani, ker je na njegovem mestu načrtovana gradnja nove stavbe. Za vmesni čas so oddelek preselili v prostore oddelka za psihiatrijo, kjer pa so močno utesnjeni.

Predstojnica infekcijskega oddelka Božena Kotnik Kevorkijan je v izjavi za medije na začetku tega tedna povedala, da so vse njihove zmogljivosti zasedene: "Sobe so manjše in nima vsaka soba sanitarij, kar bi bilo za infekcijski oddelek nujno. Del ambulant smo že spremenili v bolniške sobe, zato da zagotavljamo vsakemu bolniku, ko je nujno, tudi hospitalizacijo. Potrebovali bi dodatne prostore, navsezadnje bi tudi osebje potrebovalo prostor, da si malo odpočije, prav tako nimamo preiskovalnice, ampak vse opravljamo kar v bolniških sobah. Skratka, moramo biti strpni, da vse zmoremo, da si časovno razporedimo delo tako, da je vse opravljeno."

Novice o zamiku pri gradnji novega oddelka jo seveda žalostijo. "Na novo infekcijsko kliniko težko čakamo ne le mi, ampak vsa vzhodna Slovenija, ker si vsi prebivalci države zaslužijo primerno obravnavo," je dejala.

Na oddelku imajo na voljo 20 postelj, z dodatnimi prilagoditvami sprejmejo tudi do 28 ali v skrajnih primerih celo 30 bolnikov. V nujnih primerih se obrnejo po pomoč na druge oddelke, zato predstojnica zagotavlja, da je vsak bolnik, ki potrebuje hospitalizacijo, tudi hospitaliziran. "Bolnik bo oskrbljen in bdeli bomo nad njegovim zdravljenjem, morda pa res ne bo nameščen v naših prostorih," je pojasnila.

Zaradi prvotno podcenjene vrednosti čakajo revizijo

Na ministrstvu za zdravje, kjer vodijo investicijo, so spomladi napovedovali začetek gradnje novega oddelka za letošnjo jesen. A niso še niti izbrali izvajalca del.

"Komisija za pripravo razpisne dokumentacije za javno naročilo za gradbeno-obrtniška dela že izvaja aktivnosti za objavo javnega naročila. V začetku avgusta 2024 smo od inženirja na projektu pridobili dokumentacijo, ki izkazuje od inženirja izpostavljene pomanjkljivosti pripravljene projektne dokumentacije, ki jih je v tem času projektant že odpravil," so za STA povedali na ministrstvu.

Pravijo, da je bila začetna vrednost projekta podcenjena, zato so oddali naročilo za zunanjo revizijo projekta. Izsledki revizije bodo znani še v tem mesecu. "Gradnja se bo začela takoj, ko bo odločitev o oddaji javnega naročila pravnomočna in bo z izbranim izvajalcem sklenjena pogodba," so še dodali.

Po prvotnem načrtu je bila predvidena izgradnja stavbe s skupno površino približno 12.000 kvadratnih metrov, nato se je načrt objekta povečal na skupno površino približno 18.360 kvadratnih metrov. S prvotnih 50 milijonov evrov je cena projekta skočila na več kot 105 milijonov evrov. Po prvotnih pričakovanjih naj bi bil projekt končan leta 2027.