Fides želi boljše varovanje zdravniških ekip na terenu. Foto: BoBo
Fides želi boljše varovanje zdravniških ekip na terenu. Foto: BoBo
Ministrstvo za zdravje
Na MZ-ju pravijo, da dokler ne dobijo obvestila, ne morejo ukrepati. Foto: MMC RTV SLO

V romskem naselju v Domajincih so domačini v nedeljo brutalno pretepli reševalce, ki so prišli na pomoč mlajšemu moškemu, ki se je zgrudil. Reševalci so namreč po mnenju nekaterih domačinov prispeli prepozno, kar pa so na murskosoboški reševalni postaji zanikali. Zadevo preiskuje tudi policija.

V Fidesu zdaj od ministrstev za notranje zadeve, javno upravo in zdravje zahtevajo, da zagotovijo policijsko spremstvo vsem zdravstvenim delavcem na intervenciji in jim na takšen način omogočijo varno opravljanje dela in poslanstva.

Na ministrstvu za zdravje so pojasnili, da so zdravstveni zavod in občino že pozvali, naj pripravijo poročilo o dogodku ter s policijo in zdravstvenimi izvajalci na primarni ravni izdelajo načrt, kako preprečiti takšne dogodke oziroma kako zagotoviti ustrezno varovanje.

"Ministrstvo za zdravje bo pristojno ukrepati takrat, kadar bodo bodisi zdravstveni delavci bodisi predstavniki lokalne skupnosti opozorili, da lokalna skupnost ni poskrbela za zaščito njihove osebne varnosti ali varnosti drugih soudeleženih pri opravljanju njihovega dela," so pojasnili na ministrstvu. Če bi prejeli takšen klic, bi se povezovali neposredno z Generalno policijsko upravo (GPU). "V danem primeru takšnega obvestila nismo prejeli," so še dodali.

Vse več napadov na reševalce
Na GPU-ju pa so pojasnili, da morajo upravičenci policijo za asistenco praviloma zaprositi pisno in vnaprej, izjemoma lahko tudi ustno in neposredno pred izvedbo naloge.

Policija je na pomoč zdravstvenim ustanovam lani priskočila v kar 602 primerih. Število asistenc policije narašča, saj jih je bilo v letu 2013 v zdravstvenih ustanovah 530, še leto prej 483.