Po neuradnih informacijah naj bi poročilo izvedenske komisije odkrilo sistemske in strokovne napake. Foto: BoBo
Po neuradnih informacijah naj bi poročilo izvedenske komisije odkrilo sistemske in strokovne napake. Foto: BoBo
Andrej Možina, Zdravniška zbornica Slovenije
Andrej Možina je pojasnil, da zbornica še ni prejela poročila izvedenske komisije pri nadzoru otroške srčne kirurgije v UKC-ju Ljubljana. Foto: BoBo

Predsednik zdravniške zbornice Andrej Možina je pojasnil, da zbornica še ni prejela poročila izvedenske komisije pri nadzoru nad programom otroške srčne kirurgije v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana. Poročilo pričakujejo v nekaj dneh, medtem pa so v javnosti zaokrožile neuradne informacije, da naj bi poročilo razkrilo sistemske probleme in strokovne napake.

Po poročanju spletnega portala portalplus.si naj bi omenjeno poročilo razkrivalo, da je v UKC-ju v celotnem času trajanja programa otroške srčne kirurgije umrlo 33 otrok, vsaj tretjino teh smrti pa naj bi bilo mogoče pripisati t. i. strokovnim napakam. Poročilo tudi razkriva, da naj bi v obremenjujočo skupino šteli samo tiste mlade bolnike, ki so umrli med operacijo oziroma v perioperativni dobi 30 dni.

Eno najzahtevnejših področij kirurgije
Poročila zbornica sicer še nima, je dejal Možina in pojasnil, da je sicer s podobnimi podatki v preteklosti že bil seznanjen: "To pa sem že slišal, že pred enim letom so krožile take številke in prav zaradi tega je ministrstvo za zdravje tudi zahtevalo ta strokovni nadzor."

Če neuradne informacije o vsebini poročila ekspertne skupine držijo, to kaže, da program ni tekel v optimalnih okoliščinah: "Pomembno je vedeti, da je področje otroške kardiovaskularne kirurgije eno najzahtevnejših področij kirurgije. Gre za inovativno kirurgijo. Otrokom, ki še včeraj niso imeli možnosti preživetja, medicina daje neko možnost in v nekaterih primerih, pri nekaterih obolenjih, razvojnih anomalijah srca je umrljivost zelo visoka, tudi če to delo opravljajo najbolj izkušeni kirurgi na svetu".

Kakšno je torej trenutno stanje otroške srčne kirurgije v Sloveniji? Bi bilo bolje otroke odpeljati v tujino? Na to je Možina odgovarjal v Odmevih: "Dogodki, ki so se dogajali v preteklih letih na otroški kardiokirurgiji, so bili dovolj velik poduk, da se je program izvajanja otroške kardiokirurgije bistveno spremenil. Žal ga ne izvajajo več domači strokovnjaki, ker jih več ni. Izvaja se s pomočjo tujih strokovnjakov, izkušenih kirurgov. Kako bo v bodoče, pa bo v veliki meri pokazalo tudi poročilo, ali ta program ima sposobnosti se izvajati v Sloveniji."

Je pa vseeno priznal, da bi nadzor morda lahko zahtevali že prej, "toda gre za neko pomanjkljivost v slovenski zakonodaji, saj pravnih podlag za te sistemske nadzore ni. Zbornica lahko nadzouje zgolj zdravnika, nikakor pa ne programa. Za nadzor nad tem rpogramom smo se odločili na zahtevo takratnega ministra Tomaža Gantarja, ker je bila teža suma nad dogajanji na tem oddelku taka, da smo sprejeli ta izziv in imenovali mednarodno komisijo."

Odbor za strokovnomedicinska vprašanja
Trenutno pa zaradi odmevnosti primera pritiskajo na komisijo, da bi kar v najkrajšem času dostavila to poročilo. "Imam zagotovilo, da bo poročilo v nekaj dneh na zbornici." Nato ga bo ocenil odbor za strokovnomedicinska vprašanja, ki deluje pri zbornici, in povedal, kaj vse je še treba storiti za izboljšanje programa.

Poročilo bo posredovano tudi na ministrstvo za zdravje, v UKC Ljubljana in vsem drugim pristojnim institucijam, ki imajo interes zanj, tudi vsem vpletenim zdravnikom, ki delujejo v programu otroške srčne kirurgije. Ti bodo imeli 14 dni časa za pripombe oziroma ugovore, potem pa bodo vsebino poročila predstavili tudi javnosti.

Črno poročilo o delu srčne kirurgije
Poročilo: Zaradi napak umrlo 10 otrok
Črno poročilo o delu srčne kirurgije
Poročilo: Zaradi napak umrlo 10 otrok