Pregled realizacije bo ZZZS opravil konec avgusta. Ob nezadostnem doseganju zastavljenega programa je po novi ureditvi mogoč tudi (začasni) prenos programa k drugemu izvajalcu.  Foto: Pixabay
Pregled realizacije bo ZZZS opravil konec avgusta. Ob nezadostnem doseganju zastavljenega programa je po novi ureditvi mogoč tudi (začasni) prenos programa k drugemu izvajalcu. Foto: Pixabay

Po podatkih Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) so v prvih petih mesecih letošnjega leta v primerjavi z istim obdobjem lani v družinski medicini pregledali za 1,6 odstotka, v zobozdravstvu pa za 2,9 odstotka več bolnikov. Za dober odstotek več obravnav je bilo tudi na specialistični ravni.

Že več kot pol leta trajajoča stavka sindikata Fides se najbolj pozna na bolnišnični dejavnosti. "In sicer 1999 je bilo manj operacij in posegov, kar je 1,4 odstotka manj kot v primerljivem obdobju lani. Pri čemer so koncesionarji opravili za 6 odstotkov več operacij, javne bolnišnice pa za 1,2 odstotka manj," je pojasnila Sladjana Jelisavčić z ZZZS-ja.

Ob tem je treba upoštevati, da je bilo lani plačano vse, kar je bilo narejeno, letos pa so po realizaciji plačani le izbrani programi. Zaradi finančnih spodbud je več prvih pregledov, kljub temu pa število nedopustno dolgo čakajočih še narašča. V primerjavi z letom 2019 je v bolnišnicah manj operativnega programa. "In je ta še vedno manjši za približno 5,1 odstotka, medtem ko so koncesionarji v primerjavi z obdobjem januar–maj 2019 ta progam letos povečali za 30,5 odstotka," je dejala predstavnica ZZZS-ja.

Po novi ureditvi bo ob nezadostni realizaciji mogoč prenos na drugega izvajalca

So pa precejšnje razlike v realizaciji tudi med bolnišnicami. Gledano po področjih, je najmanj narejenega v celjski bolnišnici na infektologiji, kjer povprečno mesečno realizirajo le 16 odstotkov programa. Najmanj v kardiologiji naredijo na Ptuju, v povprečju tretjino programa mesečno, v Murski Soboti pa pri zdravljenju bolezni ščitnice mesečno ne dosežejo niti polovice.

ZZZS bo za tiste, ki v šestih mesecih ne bodo dosegali 90 odstotkov programa, letos prvič uvedel ukrep začasnega prenosa programa na drugega izvajalca. "Seveda samo tisti del, ki ni realiziran. Če pa tega ne dosega eno leto, pride pa lahko do trajnega prenosa programa k drugemu izvajalcu," je o letošnji novosti povedala Vlasta Mežek z ministrstva za zdravje. Prvi pregled realizacije bo ZZZS izvedel konec avgusta.