Sedež Univerze na Primorskem. Foto: Univerza na Primorskem
Sedež Univerze na Primorskem. Foto: Univerza na Primorskem

Predstavniki Univerze na Primorskem in 13 zdravstvenih zavodov s celotne Primorske so v Kopru podpisali pismo o nameri o sodelovanju pri pripravi, razvoju in izvajanju študijskega programa medicine.

Pismo so podpisali po današnjem operativnem sestanku, na katerega je vodstvo univerze povabilo javne in zasebne zdravstvene zavode, predvsem s področja Primorske in Notranjske. Podpis so napovedali še predstavniki štirih zavodov, ki danes niso bili prisotni.

Da bodo študenti dobili praktično usposabljanje

Sorodna novica Premier z rektorico primorske univerze podpisal namero o izvajanju študija medicine

V listini so opredelili, da bodo sodelovali tako na izobraževalnem kot na raziskovalnem področju, je povedala rektorica Univerze na Primorskem Klavdija Kutnar. Za zdaj so pogoje sodelovanja opredelili zelo na splošno. "Gre v bistvu za zavezo, da bodo naši študenti dobrodošli pri izvajanju kliničnih vaj in praktičnega usposabljanja v zavodih," je pojasnila. Poleg tega so se dogovorili za medsebojno pomoč pri pridobivanju dodatnih sredstev za izboljšanje infrastrukture, za dodatno izobraževanje zdravnikov in podobno.

Opozorila je, da nekateri podpisniki še nimajo statusa učnega zavoda za področje medicine. Zato bodo v prihodnjih mesecih, ko bodo na univerzi pripravljali študijski program, ti zavodi pripravili vloge za pridobitev omenjenega statusa.

Med tistimi, ki takšen status že imajo, so štiri bolnišnice, in sicer Splošna bolnišnica Izola, Splošna bolnišnica dr. Franca Derganca Nova Gorica, Ortopedska bolnišnica Valdoltra in Bolnišnica Sežana, ki je specializirana za pljučne bolezni.

Pismo so poleg omenjenih štirih bolnišnic podpisali še Zdravstveni dom Ilirska Bistrica, Zdravstveni dom Izola, Zdravstveni dom Koper, Zdravstveni dom osnovno varstvo Nova Gorica, Zdravstveni dom Piran, koprska območna enota Nacionalni inštitut za javno zdravje, MC Medicor Slovenija, Zdravstveni zavod Furlan, GAIA MED, Zdravstveni zavod Zdravljenje in Zdravstveni zavod Celjenje Koper.

Bo SB Izola postal univerzitetna bolnišnica?

Rektorica Klavdija Kutnar je zavrnila interpretacijo, da je pismo odgovor tistim, ki opozarjajo, da na Primorskem ni ustreznega kadra za vzpostavitev medicinske fakultete. Po njenih besedah gre za korak, s katerim bodo zmanjšali pomanjkanje pedagoškega kadra na medicinskem področju.

Direktor Splošne bolnišnice Izola Radivoj Nardin je sodelovanje z univerzo označil za nujen korak. Po njegovih besedah je cilj vsake bolnišnice, posebej v tej regiji, postati univerzitetna bolnišnica, vendar je pot do univerzitetne bolnišnice bistveno daljša od poti do fakultete. Izrazil je upanje, da bodo do konca desetletja status pridobili – ali celotna bolnišnica ali posamezni oddelki.

Poudaril pa je, da status univerzitetne bolnišnice ni pogoj za to, da lahko zdravniki opravljajo vaje in specializacije. V Izoli že poteka specializacija na nekaterih medicinskih področjih, je še spomnil direktor.