Britanski raziskovalci so z novim odkritjem ugotovili tudi, da bi bilo kosti mogoče zaščititi pred vplivom tumorjev. Foto: BoBo
Britanski raziskovalci so z novim odkritjem ugotovili tudi, da bi bilo kosti mogoče zaščititi pred vplivom tumorjev. Foto: BoBo

Raziskovalci so v študiji, ki jo je objavila revija Nature, ugotovili, da tumorji na dojkah "gnojijo" kosti, kar jim omogoča, da se lažje širijo. Znano je namreč, da 85 odstotkov rakov dojk konča v kosteh, takrat pa jih je tudi težje zdraviti in so tudi bolj smrtonosni.

Raziskovalci so ob tem ugotovili, da imajo pacienti s sekundarnim rakom višjo raven encima LOX, ki ga proizvajajo tumorji in se sprošča v krvi. Ta encim zmoti proces reprodukcije kosti, saj na kosteh ustvari luknje. S poskusi na miših so ugotovili, da lahko z uporabo zdravil, ki ustavljajo encim, uspejo tudi zaustaviti širjenje raka.

Tako bi lahko širjenje raka preprečila skupina zdravil za osteoporozo, ki posežejo v način, na katerega se kostnina reciklira in jo s tem okrepijo. Nekateri bolniki takšna zdravila že prejemajo, vendar bi po mnenju raziskovalcev lahko ta zdravila imela med zdravljenjem še močnejšo vlogo.

Učinek zdravil so ugotovili sicer le pri tistih vrstah raka, ki so negativne na estrogenske receptorje. Ti sicer predstavljajo le okoli tretjino rakov, so pa veliko bolj smrtonosni. Ugotovitve znanstvenikov pa bi lahko bile uporabne tudi pri zdravljenju raka na debelem črevesu.