Vodja registra Slovenija Donor Blanka Vidan - Jeras je mlade pozvala, da se vpišejo v register nesorodnih darovalcev krvotvornih matičnih celic. Foto: Daj se na seznam/Facebook
Vodja registra Slovenija Donor Blanka Vidan - Jeras je mlade pozvala, da se vpišejo v register nesorodnih darovalcev krvotvornih matičnih celic. Foto: Daj se na seznam/Facebook

Daj se na seznam je naslov akcije, s katero sta Zavod za transfuzijsko medicino in Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L, pred tremi leti prvič nagovorila mlade k vpisu v register Slovenija Donor (register nesorodnih darovalcev krvotvornih matičnih celic). Takrat se je, predvsem prek dejavnega dela na terenu, v register vpisalo več kot 3000 posameznikov, ki so z darovanjem krvotvornih matičnih celic pripravljeni rešiti življenje bolniku s krvnim rakom in nekaterimi drugimi boleznimi, so povedali na današnji novinarski konferenci združenja.

A register je treba stalno obnavljati in ga povečevati, saj s tem večamo možnost, da bodo bolnike lahko zdravili s presaditvijo krvotvornih matičnih celic, kar je v veliko primerih edina možnost za njihovo preživetje. Vsako leto namreč iščejo nesorodnega darovalca za presaditev za povprečno 50 bolnikov. Od teh jih v domačem registru najdejo le do 10 odstotkov.

"Take obsežne akcije so seveda potrebne in izredno dobrodošle, saj register potrebuje stalen pretok novih potencialnih darovalcev, ker ga lahko le na tak način vzdržujemo in širimo. Zato smo se letos odločili akcijo zagnati ponovno, želimo pa si, da bi z njo do mladih prišlo tudi sporočilo o vlogi darovalcev krvotvornih matičnih celic pri zdravljenju bolnikov s krvnimi raki," je povedala vodja registra Slovenija Donor Blanka Vidan - Jeras.

Sorodna novica Akcija 'Ne čakaj, postani darovalec' popeterila vpis med darovalce

Prijava mogoča prek spletnega obrazca

Letos bo mogoča prijava prek spletnega obrazca na strani Slovenija Donor. "V spletnem obrazcu se poda že nekaj osnovnih zdravstvenih in drugih podatkov, na osnovi katerih lahko zelo hitro ocenimo, ali je za potencialnega darovalca primeren," pravi Primož Poženel iz Slovenija Donorja. Ustrezen darovalec nato na dom prejme paketek za odvzem brisa z navodili, paličico za odvzem brisa ustne sluznice in ovojnico, ki jo vrne na naslov Slovenija Donor.

Iz prejetega brisa ustne sluznice darovalca določijo tkivna znamenja, ki so pomembna za uspešno presaditev KMC-ja, saj se morata bolnik in darovalec v teh ujemati. Darovalci se z vpisom v Slovenija Donor anonimno vpišejo tudi v svetovni register, ki obsega trenutno skoraj 39 milijonov potencialnih darovalcev. V register se tako lahko vpiše vsaka zdrava oseba, stara od 18 do največ 45 let brez kroničnih bolezni.

Odvzem krvotvornih matičnih celic postal preprostejši, odvzem kostnega mozga v izjemnih primerih

"Medicina je v zadnjih desetletjih izredno napredovala, zato je danes darovanje oz. odvzem krvotvornih matičnih celic preprostejši. Običajno ga opravijo s pomočjo celičnega ločevalca iz venske krvi darovalca. V izjemnih primerih, ali če se darovalec tako odloči sam, odvzamejo kostni mozeg," razlaga Poženel.

Vodja transplantacijske dejavnosti na oddelku za hematologijo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Matjaž Sever je povedal, da je uspešnost presaditev krvotvornih matičnih celic v Sloveniji primerljiva z drugimi evropskimi centri, lahko bi rekel, da smo celo nadpovprečni. "Pri odrasli populaciji je pri avtolognih presaditvah, ko bolnik celice daruje sam sebi, v letu 2019 zaznano 95-odstotno preživetje, pri alogenskih (ko je pri bolniku okvarjena krvotvornost matičnih celic in potrebuje presaditev s celicami darovalca) pa v navedenem letu od 80- do 85-odstotno," je dejal.

Letošnja akcija nagovarja predvsem študente, prisotna bo pa predvsem na digitalnih kanalih in družbenih omrežjih. "Epidemija covida-19 nam je onemogočila, da s študenti in mladimi vzpostavimo oseben stik, zato smo se tokrat obrnili predvsem na komunikacijske kanale, kjer se zadržujejo. Nagovarjali jih bomo na družbenih omrežjih ter prek fakultet in različnih študentskih organizacij – od Junakov 3. nadstropja do Epruvetke in Društva študentov medicine Maribor," je povedala izvršna direktorica združenja L&L Kristina Modic. Izkušnjo z dejanskim darovanjem je opisal Tim Kores - Kori, ki je tri leta po vpisu v register prejel poziv k darovanju.