EU bo v primeru nove pandemije skupaj naročal cepivo, kar pomeni, da se posamezna članica temu ne bo mogla izogniti. Foto: EPA
EU bo v primeru nove pandemije skupaj naročal cepivo, kar pomeni, da se posamezna članica temu ne bo mogla izogniti. Foto: EPA

"Ministri smo podprli usmeritev, da bi se v prihodnje razmišljalo o določitvi minimalne precepljenosti po posameznih državah in na neki način dali soglasje k temu, da bi se pristopilo k skupnemu naročanju cepiv, kar bi na neki način zmanjšalo stroške posameznih držav," je pojasnil slovenski minister za zdravje Dorjan Marušič.

Marušič je povedal, da se sam zavzema tudi za to, da bi ob pravi grožnji pandemije razmišljali tudi o opredelitvi prispevkov posameznih držav glede na njihovo finančno zmožnost, a obstaja vprašanje, ali je širša evropska skupnost pripravljena na tak korak. Minister je poudaril, da so članice EU-ja v neenakovrednem položaju, ker imajo različno ekonomsko moč. Glede na relativno število, ki ga mora posamezna država precepiti, je to po njegovih besedah lahko bistveno večje breme za določene države; poleg tega je lahko posamezna država tarča morebitnih pritiskov, ki lahko pripeljejo do neracionalnih odločitev.

O pomislekih, ali ne bi bilo skupno naročanje podpora določenim velikim farmacevtom, minister meni, da lahko pričakujemo in upamo, da bomo ob morebitni novi pandemiji imeli vsaj dva ponudnika cepiv, a tudi če bo samo eden, bi ob večjem številu potrebnih cepiv države skupaj lažje prisilile farmacevtske družbe, naj znižujejo cene.