Zdravniki zaradi nove organizacije delajo nezakonito, travmatologi pa opozarjajo na daljšanje vrst in večjo možnost napak zaradi podajanja pacientov od turnusa do turnusa. Foto: MMC RTV SLO
Zdravniki zaradi nove organizacije delajo nezakonito, travmatologi pa opozarjajo na daljšanje vrst in večjo možnost napak zaradi podajanja pacientov od turnusa do turnusa. Foto: MMC RTV SLO
Dogajanje po bolnišnicah

V Društvu travmatologov Slovenije opozarjajo na "globoko strokovno in osebno stisko" ter na to, da v obliki turnusnega dela ob sedanjem kadrovskem primanjkljaju ne morejo zagotavljati 24-urnega zdravstvenega varstva.

Celotna nenujna zdravstvena oskrba bo odpadla, kar pomeni neskončno čakanje bolnikov in ob predajanje bolnikov med turnusnimi izmenami tudi grožnjo napak. Ob tem obsojajo zavajajoče izjave menedžerjev na sekundarni in terciarni ravni ter izjave predsednika Zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) Sama Fakina, češ da umik soglasij okoli 3.000 zdravnikov za dežurstva ne bo vplival na potek dela v bolnišnicah.

SOGLASJA VRNILO 27 ZDRAVNIKOV

Zaradi nezmožnosti zagotavljanja 24-urnega zdravstvenega varsta so nekateri zdravniki že vrnili soglasje za delo prek polnega delovnega časa, torej več kot 48 ur tedensko.
Soglasja je do zdaj vrnilo 27 zdravnikov:
- UKC Ljubljana: en zdravnik
- UKC Maribor: 14 zdravnikov
- Splošna bolnišnica Celje: 7 zdravnikov
- Splošna bolnišnica Novo mesto: pet zdravnikov
V Splošni bolnišnici Brežice, Splošni bolnišnici dr. Franca Derganca Nova Gorica in Splošni bolnišnici Jesenice se za to doslej ni odločil noben zdravnik.

Travmatologi: Ministrstvo in ZZZS naj prevzameta odgovornost
Že pred ukrepom je namreč zaradi kadrovskih in prostorskih omejitev naše delo potekalo na samem robu varnosti, opozarjajo travmatologi. Od ministrstva za zdravje tako zahtevajo, da takoj zagotovi prostorske in kadrovske zmožnosti za travmatološko dejavnost v obsegu, ki ga državljanom zagotavljajo ustava in evropski standardi. V nasprotnem mora skupaj z ZZZS-jem prevzeti polno odgovornost, še poudarjajo v društvu.

V UKC-ju Maribor zdravniki kršijo delovno zakonodajo
Na težave, ki so nastale po 1. septembru, pa opozarjajo tudi zdravniki UKC-ja Maribor. Po besedah predsednika zdravniškega sindikata v mariborski bolnišnici Borisa Rižnarja so težave pri organizaciji dela precej drugačne, kot jih v javnosti predstavlja vodstvo bolnišnice. Kot opozarja, pri novi organizaciji dela prihaja do kršitve delovne zakonodaje.

Predstojniki nekaterih oddelkov so opozorili, da brez nezakonito pripravljenih urnikov ne morejo v celoti izvesti službe. To velja predvsem za oddelke, kjer že tako primanjkuje kadra. "Vodstvo zato pozivamo, da do srede pripravi urnike dela, ki bodo ustrezali zakonskim omejitvam. Če to v kakšnem primeru ne bo mogoče, pa morajo jasno povedati, zakaj to ni mogoče. Če to ne bo opravljeno, bomo prisiljeni ukrepati tudi s kakšno resnejšo sindikalno akcijo," je bil jasen Rižnar.

Kuštrin: "Pogovorov z vlado je bilo že doslej veliko, plodov pa nobenih"
Zbora se je udeležil tudi predsednik Fidesa Konrad Kuštrin in dejal, da se resni državi, ki ji je mar za njene državljane, po vseh opozorilih Fidesa 1. september sploh ne bi smel zgoditi. Njihov cilj namreč ni zlom zdravstvenega sistema, ampak delo v urejenih razmerah.

Pa bodo razmere po 1. septembru pogajalce na obeh straneh mize le spodbudile k hitrejšemu reševanju konflikta? "Pogovorov z vlado je bilo že doslej veliko, plodov pa nobenih," je dejal Kuštrin, ki kljub vsemu upa na dogovor. Kot je znano, bodo med javnimi uslužbenci, ki so napovedali stavko za 27. september tudi zdravniki, na kakšen način, pa Kuštrin še ni vedel povedati.

Dogajanje po bolnišnicah