UKC Ljubljana je priprvljen, zagotavljajo strokovna direktorica UKC-ja Ljubljana Brigita Drnovšek Olup, generalni direktor Simon Vrhunec in glavna medicinska sestra Erna Kos Grabnar. Foto: MMC RTV SLO
UKC Ljubljana je priprvljen, zagotavljajo strokovna direktorica UKC-ja Ljubljana Brigita Drnovšek Olup, generalni direktor Simon Vrhunec in glavna medicinska sestra Erna Kos Grabnar. Foto: MMC RTV SLO
UKC Ljubljana
Generalni direktor Simon Vrhunec je povedal, da so v prvem polletju opravili več dela kot sicer, pri čemer pa so uspeli zamnjšati število ur dežurstev za pet odstotkov. Foto: MMC RTV SLO
UKC po prvem septembru

Kljub vsemu pa tako strokovna direktorica kot generalni direktor UKC-ja Ljubljana (UKCL) Brigita Drnovšek Olup in Simon Vrhunec upata, da bosta "na obeh straneh pogajalske mize zmagala razum in etika". Torej, da bosta sindikat zdravnikov Fides in vlada našla skupno rešitev ter da črnega scenarija - uveljavitve umika soglasij za nadurno delo, s katerim zdravniki nasprotujejo vladni nameri zamrznitve plač v javnem sektorju - 1. septembra ne bo.

Če pa se bo ta že zgodil, odgovorni v UKCL-ju zagotavljajo, da bo za nujne primere zagotovo poskrbljeno. Predstojniki vseh oddelkov so namreč v zadnjem mesecu pripravili program dela z omejenim številom ur dežurstev."Na podlagi načrtov bo poskrbljeno za 24-urno oskrbo, predstojniki oddelkov pa so tudi zagotovili, da bo vsak nujen primer obravnavan," je zagotovila Drnovšek Olupova, ki v spetembru še ne pričakuje večjih težav.

O morebitni odpovedi pregleda bodo pacienti obveščeni
Do odpovedi nekaterih načrtovanih operacij in specialističnih ambulant, seveda ne na vseh oddelkih v enki meri, pa bi lahko prišlo, če bo nedežuranje zdravnikov trajalo dlje. Ob tem Drnovšek Olupova zagotavlja, da bodo pacienti ob morebitnih odpovedih pregledov pravočasno obveščeni.

Vsaka bolnišnica mora v prvi vrsti poskrbeti za svoje bolnike
Vrhunec je ob tem opozoril, da se ob napovedih nekaterih bolnišnic, da bi lahko po 1. septembru odpovedale kar okoli 50 odstotkov operacij, bojijo še dodatnih preusmeritev iz preostalih bolnišnic. "Bolnišnice morajo v prvi vrsti poskrbeti za svoje bolnike," poudarja.

In kje se bo ukrep najbolj poznal? Po besedah Drnovšek Olupove bo najbolj primanjkovalo anesteziologov, a tudi tu težava ne bo tako pereča, kot so sprva predvidevali. "Vzpostavili pa bomo tudi triažni oddelek, ki bo zdravnike prerazporejal glede na medicinsko nujnost posegov," je pojasnila in dodala, da pred septembrom še ne morejo vedeti, koliko posegov bi lahko odpadlo oz. jih bo prestavljenih.

Novinarske konference se je udeležila tudi glavna medicinska sestra Erna Kos Grabnar, ki zagotavlja, da se bodo prilagodili programu dela, ki so ga izdelali predstojniki oddelkov.

UKC po prvem septembru