Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)
Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)

Kako je z uporabnostjo med epidemijo kupljenih medicinskih ventilatorjev po slovenskih bolnišnicah?

Strokovna skupina je ventilator Siriusmed R30 ocenila kot manj primeren za zdravljenje bolnikov s covidom, ki lahko pride v poštev kot zadnja izbira. A je država kupila kar 220 točno teh ventilatorjev. Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek po letu dni še vedno vztraja: "Ga ni junaka, ki bi dokazal, da niso uporabni za covidne bolnike".

Minister za gospodarstvo in predsednik SMC-ja Zdravko Počivalšek. Foto: BoBo/Borut Živulović
Minister za gospodarstvo in predsednik SMC-ja Zdravko Počivalšek. Foto: BoBo/Borut Živulović

Stroka je bila pred letom enotna in jasna, in sicer da so ventilatorji uporabni le z nakupom dodatne opreme.

Da izjava ministra Počivalška ne drži, je razvidno tudi iz poročila Računskega sodišča, kjer piše, da je ministrstvo po pridobitvi mnenja strokovnjakov nabavilo ventilatorje, ki ob dobavi niso bili primerni za takojšnjo uporabo pri zdravljenju bolnikov s covidom-19, in da celo pol leta pozneje, ob vnovični razglasitvi epidemije 19. oktobra lani, kar 110 od dobavljenih 148 ventilatorjev še vedno ni bilo primernih za covidne bolnike.

"Res je, da so bili v nižjem razredu želja zdravnikov, a so bili sprejemljivi in še dandanes se vsi ti ventilatorji uporabljajo," je komentiral Počivalšek.

"Niso bili ustrezni"

Ali je to res, smo vprašali bolnišnice. Iz Slovenj Gradca so nam sporočili, da so "iz blagovnih rezerv prejeli 15 ventilatorjev, med njimi je 11 ventilatorje Bellavista 1000 in 4 Siriusmed R30. Nobeden izmed ventilatorjev iz blagovnih rezerv ni v uporabi, ker niso bili ustrezni".

V bolnišnici Jesenice so prejeli pet ventilatorjev, a jih prav tako ne uporabljajo, zaradi, kot so zapisali, prostorske stiske. V Sežani so prejeli en ventilator, ki so ga uporabili zgolj za stabilizacijo enega bolnika. V UKC-ju Ljubljana od 10 prejetih ventilatorjev uporabljajo enega na covidnem in enega na necovidnem oddelku. V Novi Gorici za covidne bolnike uporabljajo 3 od 12 prejetih ventilatorjev, tri ventilatorje pa so uporabljali tudi v Izoli.

V Brežicah so prejeli dva rabljena ventilatorja Siriusmed R30, oba so, po nadgradnji, ki so jo plačali sami, uporabljali za neinvazivno ventilacijo covidnih bolnikov, tiste, ki so potrebovali invazivno, so premeščali po drugih bolnišnicah v državi. V Murski Soboti uporabljajo vseh 10 ventilatorjev, na Ptuju 7, na Golniku 4.

Iz Celjske bolnišnice, kjer je direktorica Počivalškova strankarska kolegica Margareta Guček Zakošek, pa so nam poslali odgovor kar iz lanskega maja, in sicer da je vseh 20 Geneplanetovih ventilatorjev Siriusmed ustreznih, zato da so bili vsi v uporabi.

So lani kupljeni ventilatorji zdaj uporabni?