"Slovencem sem hvaležen, ker so razumevajoči glede jezika," pravi Srđan Lukić, ki se je pred petimi leti iz Kragujevca preselil v Izolo. Zadnja štiri leta v Splošni bolnišnici Izola dela kot višji specialist pnevmologije. Foto: BoBo

"Ko sem prišel v Slovenijo, je bilo razmerje med plačami v Sloveniji in Srbiji 3:1, zdaj je že padlo na 2:1, saj so v Srbiji dvignili plače tako kot drugod na Balkanu. Hrvaški kolegi so dobili 30-odstotno povišanje plač in imajo zdaj višje plače kot mi v Sloveniji," plačne razmere v slovenskem zdravstvenem sistemu in regiji primerja višji specialist pnevmologije Splošne bolnišnice Izola Srđan Lukić.

Sam je v Slovenijo skupaj z ženo, medicinsko sestro, prišel pred petimi leti iz bolnišnice v Kragujevcu, v Srbiji. Ocenjuje, da se je odločil pravilno. Štiri leta dela kot pulmolog v izolski bolnišnici. V oddaji NaGlas! je spregovoril o aktualnih zdravstvenih temah in primerjal slovenski in srbski zdravstveni sistem. Poziva k urejanju prilagoditvenega postopka za medicinske sestre iz tujine: njegova žena je kot medicinska sestra na kirurškem oddelku potrebovala kar tri leta, da je pridobila dovoljenje za delo. "Sistem naravnost demotivira sestre, da bi prišle v Slovenijo," opozarja. Oddaja NaGlas! je na sporedu na TV SLO 1 ob 12.30, vabljeni tudi k branju.

V javni razpravi je predlog zakona o zdravstveni dejavnosti. Je dober ali slab? Kako ga vi berete?
Spremembe zakona utemeljujejo s trditvijo, da so zdravniki slabi. V resnici je namen zakona kaznovanje zdravnikov. Tako mi gledamo na to. Pri tem ne mislim le na zdravnike, ki delajo tako v javnem kot v zasebnem sektorju, ampak tudi na tiste, ki delamo izključno v državnem oziroma javnem sektorju. Za nas novi zakon ne prinaša ničesar dobrega. Kar pa bomo zagotovo dobili, je odhod naših kolegov in kolegic, ki se bodo odločili zapustiti državno službo in bodo šli k zasebnikom.

To bo dodatno oslabilo že tako kadrovsko podhranjen državni sistem. To ne bo slabo le za nas, ki delamo v tem sistemu, ampak predvsem za bolnike. Po mojem mnenju je ravnanje vlade, kot ga vidimo zdaj, čisto politikantstvo. Poskušajo biti všečni javnosti, četudi bo to slabo za javni interes.

Javna razprava še poteka, zato je še nekaj priložnosti za pripombe ...
Upam, da predlog zakona ne bo sprejet. Zakaj? Zakaj sem omenil politikantstvo? Živel sem v Srbiji in navajen sem bil gledati takšno politikantstvo tam. Zelo mi je žal, da to zdaj gledam tudi v Sloveniji.

Slovenija je že dalj časa del Evropske unije, je pravna država, kjer se zakoni spoštujejo. Prebivalci Slovenije spoštujejo svojo državo, družbo in naravo, vsi pa se trudijo, da jih ohranijo. Življenje v Sloveniji je lepo, država pa nudi veliko možnosti za izpolnjujoče življenje. Do zdaj sem to večkrat opazil in menim, da je bila moja odločitev pravilna.

Srđan Lukić

Pred petimi leti ste iz Srbije prišli v Slovenijo in že štiri leta delate v bolnišnici v Izoli. Zakaj je bila ravno Slovenija takrat za vas privlačna, ne pa denimo Anglija ali Nemčija?
Seveda je več razlogov, zakaj sem se odločil za Slovenijo. Najprej, Slovenija je kulturno zelo blizu Srbiji, tudi meni osebno je dovolj blizu, hkrati pa dovolj daleč, tako v dobesednem kot prenesenem pomenu. Slovenija je že dalj časa del Evropske unije, je pravna država, kjer se zakoni spoštujejo. Prebivalci Slovenije spoštujejo svojo državo, družbo in naravo, vsi pa se trudijo, da jih ohranijo. Življenje v Sloveniji je lepo, država pa nudi veliko možnosti za izpolnjujoče življenje. Do zdaj sem to večkrat opazil in menim, da je bila moja odločitev pravilna.

Kaj se je v zadnjih štirih ali petih letih spremenilo? Kako primerjate srbski zdravstveni sistem s slovenskim?
Če primerjamo zgolj zdravstvena sistema, se ni veliko spremenilo. Srbski zdravstveni sistem je še vedno slab, kot je bil, slovenski pa je še vedno dober. Možnosti, ki jih imajo zdravniki, so še vedno precejšnje. Vse, kar želim narediti, lahko tudi izvedem. Težava pa je v financah. Ko sem prišel v Slovenijo, je bilo razmerje med plačami v Sloveniji in Srbiji 3:1, zdaj je že padlo na 2:1 in še naprej pada. To pa zato, ker so v Srbiji dvignili plače. Enako velja za celoten Balkan.

Tudi na Hrvaškem ...
Tudi na Hrvaškem so pred kratkim zvišali plače. Starejši kolegi mi pravijo, da je bila nekoč plača zdravnika v Sloveniji dvakrat višja od plače zdravnika na Hrvaškem, zdaj pa imajo hrvaški zdravniki višje plače, kot jih imamo mi v Sloveniji. Morda se sliši neverjetno, a je res: dobili so 30-odstotno povišanje plač.

"Nov zakon bo dodatno oslabil že tako kadrovsko podhranjen državni zdravstveni sistem. To ne bo slabo le za nas, ki delamo v tem sistemu, ampak predvsem za bolnike. Po mojem mnenju je ravnanje vlade, kot ga vidimo zdaj, čisto politikantstvo. Poskušajo biti všečni javnosti, četudi bo to slabo za javni interes," je kritičen pulmolog. Foto: BoBo

Kot zdravnik ste relativno hitro šli skozi obdobje t. i. prilagajanja na slovenski zdravstveni sistem. Toda vaša žena, ki je medicinska sestra na kirurškem oddelku, je potrebovala kar tri leta, da je pridobila dovoljenje za delo. Kako si to razlagate?
Res je. V osnovi gre za podcenjevanje poklica medicinske sestre. Slovenija je lepo zakonsko uredila prihod zdravnikov, sam sem vse opravil v približno enem letu. Za medicinske sestre pa ni nič urejeno. Sistem naravnost demotivira sestre, da bi prišle v Slovenijo. Moja žena verjetno sploh ne bi prišla, če ne bi prišla z mano. Ta postopek je zelo slab.

Pogosto ljudje mislijo, da medicinsko sestro lahko zlahka nadomestiš, a to ni res. Tako kot mi zdravniki ne moremo delati na vsakem zdravniškem delovnem mestu, tudi sestre ne morejo delati kjer koli. Usposobljena medicinska sestra je zlata vredna.

Srđan Lukić

Traja neverjetno dolgo, kot da bi šla znova v medicinsko šolo ...
Postopek traja neverjetno dolgo in vključuje veliko nesmislov, ki so ostali iz preteklosti, a jih niso odstranili ali jih nočejo odstraniti. Če želimo, da bi medicinske sestre prišle v Slovenijo, moramo nekaj storiti glede tega. Ta poklic je zelo podcenjen. Pogosto ljudje mislijo, da medicinsko sestro lahko zlahka nadomestiš, a to ni res. Tako kot mi zdravniki ne moremo delati na vsakem zdravniškem delovnem mestu, tudi sestre ne morejo delati kjer koli. Usposobljena medicinska sestra je zlata vredna. Če katera da odpoved in odide drugam, se kakovost dela na njenem delovnem mestu bistveno poslabša. Mi zdravniki skoraj nič ne moremo narediti brez medicinskih sester.

Kako je Šumadinec "pristal" v Izoli, na sredozemski obali?
S tem nisem imel večjih težav (nasmeh). Tako sem pričakoval. Srbi v Slovenijo niso prišli včeraj. Tukaj živi že več generacij Srbov. Ko sem prišel, nisem čutil zadržkov do tujcev in se nisem počutil kot tujec. Ne samo zato, ker je bila Slovenija nekoč del skupne države, ampak predvsem zaradi ljudi. Da sem tujec, sem se zavedel šele, ko sem urejal dokumente. Slovencem sem hvaležen, ker so razumevajoči glede jezika. Vedo, da je slovenščina težka, včasih celo za njih same. Ne zamerijo, če naredim napako. Seveda jih še danes delam.

"Živel sem v Srbiji in navajen sem bil gledati takšno politikantstvo tam. Zelo mi je žal, da to zdaj gledam tudi v Sloveniji." Foto: BoBo

Kaj pa naglas?
Ne vem. Kolikor vidim, je govorjena slovenščina na Obali najpravilnejša. Nimajo posebnega naglasa, kar je zame odlično. Prvih devet mesecev sem delal na Golniku, severno od Kranja. Gorenjskemu narečju sem težje sledil kot primorskemu.

Zaradi ozkih samoglasnikov?
Ko sem prišel na Primorsko, je bilo krasno. Kakšen naglas imam? Imam še vedno srbski naglas, tudi ko govorim slovensko? Verjetno. Ampak imam čas, da to popravim.

Pogosto odkrivate zanimive kraje po Sloveniji. Zakaj vas to privlači?
Preprosto zato, ker uživam v potovanjih. Slovenija ima morda najboljšo lego v Evropi. Vse je blizu. V eni uri si v Ljubljani, Pulju, na Reki, v Novi Gorici. V 20 minutah si v Trstu, v dveh urah v Benetkah. To so le mesta, da ne omenjam naravnih lepot. Pred kratkim sem se kopal v Soči. Samo še Triglav moram osvojiti (smeh).

Srđan Lukić