Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je z novo gripo okuženih okoli 77.000 ljudi, več kot 330 jih je umrlo. Foto: MMC RTV SLO
Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je z novo gripo okuženih okoli 77.000 ljudi, več kot 330 jih je umrlo. Foto: MMC RTV SLO

Inštitut za varovanje zdravja je v soboto potrdil trinajsti primer okužbe z novo gripo H1N1, skupaj je tako v Sloveniji zbolelo 14 ljudi.

Štirinajsta bolnica je pripotovala iz Londona, v soboto potrjen primer pa so odkrili pri ženski, ki je nedavno pripotovala iz ZDA. Bolnici sta kazali znake, značilne za okužbo. Imeli sta povišano temperaturo in pekoče žrelo, poleg tega pa tudi kašljata in kihata.

Obe sta oskrbela njuna lečeča zdravnika in jima svetovala okrevanje v domači oskrbi. Regionalni epidemiolog je opravil epidemiološko poizvedovanje. Ljudje, ki so bili z obolelima v tesnem stiku, so dobili navodila za ravnanje, naj pozorno opazujejo svoje zdravstveno stanje in ob morebitni spremembi po telefonu pokličejo zdravnika, ki jim bo dal nadaljnja navodila, je povedala Alenka Kraigher z IVZ-ja.

Število obolelih se je tako povzpelo na 14, več kot sto pregledanih vzorcev pa je bilo negativnih.

Na IVZ-ju zdravstvenega stanja posameznih bolnikov ne spremljajo, so pa z bolniki dogovorjeni, da jim sporočijo, če bi se njihovo zdravstveno stanje poslabšalo. "Tako lahko rečemo, da je stanje bolnikov v tem trenutku stabilno, tisti prvi okuženi pa so tudi že pozdravljeni," je povedal Mitja Vrdelja z IVZ-ja.