Gripa se je pojavila tudi v Sloveniji. Foto: EPA
Gripa se je pojavila tudi v Sloveniji. Foto: EPA
Preiskava
Do zdaj je bilo v Sloveniji opravljenih 27 preiskav za novo gripo. 26 je bilo negativnih. Foto: MMC RTV SLO

Zboleli osebi smo svetovali, naj ostane doma, dokler kaže znake bolezni, da okužbe ne bo širila. Predpisano ji je bilo tudi ustrezno zdravilo, torej tamiflu.

Alenka Kraigher, IVZ
Alenka Kraigher
Kraigherjeva sporoča tistim, ki bodo v sedmih dneh po vrnitvi s potovanja na sebi opzaili znake okužbe, naj to svojemu zdravniku sporočijo po telefonu, da se okužba ne bi širila. Foto: MMC RTV SLO

Kot minister za zdravje vam zagotavljam, da je oseba v postopku zdravljena in da ima Slovenija dovolj zdravil na zalogi, če bi se pojavil nov primer.

Borut Miklavčič, minister za zdravje
Minister Miklavčič o pojavu nove gripe v Sloveniji
Prvi primer nove gripe tudi pri nas

tudi v Sloveniji. Zbolela je mlajša ženska, ki se je pred kratkim vrnila iz New Yorka.

Bolnica, ki je pristala v Benetkah, zatem pa se z osebnim avtomobilom pripeljala v Slovenijo, ni v smrtni nevarnosti in se zdravi doma, stike pa ima le s člani družine. Iz Združenih držav Amerike se je vrnila 17. junija. Prve znake bolezni je kazala že na letalu, po prihodu v Slovenijo pa je odšla k zdravniku, saj je kazala vse očitne znake obolelosti, zdravnik pa je posumil na novo gripo. Po besedah ministra za zdravje Boruta Miklavčiča so izvide nato pregledali na Inštitutu za varovanje zdravja (IVZ) in pozno popoldne sum tudi potrdili. Kot je pojasnila Predstojnica centra za nalezljive bolezni na IVZ-ju Alenka Kraigher, so bolnici predpisali zdravilo tamiflu. Oba sta zagotovila, da so sprejeli že vse potrebne ukrepe, in opozorila, da se največ lahko stori s primerno zaščito. Minister za zdravje Borut Miklavčič je za Odmeve dejal, da ima Slovenija tamifluja dovolj, nekaj so ga že posredovali lekarnam. Trenutno je zdravilo plačljivo, brezplačno pa se izdaja le bolnikom, pri katerih je bila gripa potrjena.

Ukrepi ob bližnjih stikih z obolelim:
- pri oddaljenosti nad 1 meter od bolnika je verjetnost okužbe majhna;
- pri bližnjih stikih se priporoča uporaba obrazne maske;
- okrevanje v povprečju traja okoli 7 dni.

Franc Strle, infektolog, Infekcijska klinika v Ljubljani, za Odmeve.

Bolnica sicer ne potrebuje vsakodnevne zdravniške oskrbe, prav tako pa je zelo majhna možnost, da bi se ji stanje poslabšalo, so povedali na ministrstvu za zdravje. Zdravniki so namreč presodili, da ne potrebuje zdravljenja v bolnišnici, zato se zdravi doma in ima stike le s svojci. Njenim domačim so pristojni svetovali, naj se držijo na primerni razdalji in upoštevajo higienske ukrepe. O bolezni so bili obveščeni vsi, ki so v zadnjem času imeli stike z bolnico, prav tako tudi letalske družbe, s katerimi je potovala.

Ni povezave z okuženo Avstrijko
Prvi potrjen primer okužbe z novo gripo v Sloveniji tako ni povezan z nedavnim primerom okužene Avstrijke, ki je bila pred odkritjem okužbe na poroki v Ljubljani.

Sicer so na Inštitutu za varovanje zdravja že konec aprila sporočili, da je Slovenija na novo gripo pripravljena, na zalogi imamo 500.000 doz zdravila ozeltamivir (tamiflu). Minister Miklavčič je na tiskovni konferenci dodal, da se Slovenija na gripo pripravlja že od aprila, ko so se pojavili prvi primeri.

Poleg prvega pozitivnega primera je bilo do zdaj v Sloveniji izvedenih še 26 laboratorijskih preiskav, vendar z negativnim rezultatom.


Tamiflu predpisujejo na zeleni recept
Zdravilo tamiflu, s katerim zdravijo bolnico, blaži simptome novega virusa gripe. Zaloga v državi omogoča zdravljenje približno četrtine prebivalstva, zdravniki pa ga od začetka maja lahko predpišejo na brezplačni zeleni recept.

Alenka Kraigher, predstojnica centra za nalezljive bolezni na IVZ-ju, je povedala, da je zdravila dovolj, pripravljenost naše države na novo gripo pa bo prilagojena širjenju bolezni.

Pristojni pozorno spremljajo položaj
Inštitut za varovanje zdravja, ministrstvo za zdravje ter Klinika za nalezljive bolezni in vročinska stanja v Ljubljani še vedno pozorno spremljajo položaj in so v stalnem stiku s sistemi zgodnjega zaznavanja in obveščanja držav članic Evropske unije, z Evropskim centrom za spremljanje in obvladovanje bolezni (ECDC) in s Svetovno zdravstveno organizacijo. Tako bo tudi v prihodnje, o stanju pa bodo javnost redno obveščali po spletnih straneh.

Zanesljivega cepiva proti gripoznim virusom tipa A zaenkrat ni. Obstoječa zdravila, tudi omenjeni oseltamivir, zavirajo razmnoževanje virusa. Protivirusna zdravila skrajšajo in omilijo potek bolezni ter preprečujejo zaplete. Zdravljenje je treba začeti 48 ur po pojavu simptomov. Inkubacijska doba je med enim in petimi dni, zaradi varnosti pa se šteje do sedem dni.

Širjenje okužbe preprečujemo z/s:
- higieno kašlja
(kadar kašljamo ali kihamo, si usta zakrijemo z robcem, ki ga odvržemo v koš za smeti, roke pa si umijemo ali pa kašljamo v zgornji del rokava);
-
pogostim umivanjem rok z milom in vodo;
- izogibanjem stikov
z bolnimi ljudmi;
- če zbolimo, ostanemo doma, da ne širimo okužbe.


Prva pandemija po 41 letih
Svetovna zdravstvena organizacija je pandiemijo nove gripe H1N1 razglasila 11. junija, kar se je zgodilo prvič po letu 1968.

Podobno kot pri sezonski gripi se virus nove gripe prenaša s človeka na človeka s kužnimi kapljicami, ki nastajajo pri kašljanju, kihanju, govorjenju ipd. na razdalji enega metra. Prenos je najpogostejši med družinskimi člani, pomembna zaščita pa je najpomembnejša. Ob tem so še dodali, da vsi tisti, ki v sedmih dneh po prihodu s potovanja opazijo znake gripe, zdravnika pokličejo, in ne hodijo k njemu, saj s tem širijo okužbo.

Zboleli osebi smo svetovali, naj ostane doma, dokler kaže znake bolezni, da okužbe ne bo širila. Predpisano ji je bilo tudi ustrezno zdravilo, torej tamiflu.

Alenka Kraigher, IVZ

Kot minister za zdravje vam zagotavljam, da je oseba v postopku zdravljena in da ima Slovenija dovolj zdravil na zalogi, če bi se pojavil nov primer.

Borut Miklavčič, minister za zdravje
Minister Miklavčič o pojavu nove gripe v Sloveniji
Prvi primer nove gripe tudi pri nas