Po vsem svetu se je zaradi nove gripe skokovito povečala prodaja zaščitnih mask. Foto: EPA
Po vsem svetu se je zaradi nove gripe skokovito povečala prodaja zaščitnih mask. Foto: EPA
Plaža v Cancunu
Nekoč turistov polne plaže v Mehiki večinoma samevajo, izbruh nove gripe pa je velik udarec za mehiško gospodarstvo, saj je turizem na tretjem mestu po prihodkih v državno blagajno. Foto: EPA
Mehika
Cepivo proti novi gripi bi lahko razvili v nekaj mesecih. Foto: EPA

Iz Nemčije poročajo o prvem primeru prenosa nove gripe znotraj države. Na Bavarskem je za gripo zbolela medicinska sestra, ki je skrbela za bolnika s to boleznijo, sama pa ni bila v Mehiki. Ženska, ki je že okrevala, je četrti potrjeni primer gripe v Nemčiji in drugi v Evropi, ko se je gripa prenesla s človeka na človeka v državi. O podobnem primeru so poročali iz Španije, kjer naj bi se neki fant okužil od svojega dekleta.


Po zadnjih podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je največ potrjenih primerov v Mehiki, in sicer 156, od tega devet smrti. V ZDA je potrjenih 141 primerov in ena smrt. Druge države, kjer so laboratorijsko potrdili primere okužbe z virusom A/H1N1, so: Avstrija (1), Kanada (35), Nemčija (3), Izrael (2), Nizozemska (1), Nova Zelandija (3), Španija (13), Švica (1) in Velika Britanija (8), najnovejša potrditev pa prihaja iz Danske, Francije in Hongkonga.

Mehiške ocene višje
Ocene WHO-ja so nekoliko nižje kot druge. Mehiške oblasti so tako potrdile 300 primerov okužbe z virusom, medtem ko je po njihovih podatkih število umrlih zaradi nove gripe ostalo pri 12, čeprav je število domnevnih primerov smrti, povezanih z novo gripo, večje.

Zaradi virusa, za katerega se je WHO odločil uporabljati ime A/H1N1, je v Mehiki domnevno umrlo 84 ljudi, a ob obisku domov 77 domnevnih žrtev so zdravstevni delavci ugotovili, da so bili le v dveh primerih sorodniki žrtev okuženi z virusom tipa A, ki bi lahko bil soroden novi gripi.

V Mehiki so do zdaj pregledali 679 ljudi, pri čemer se je izkazalo, da je okužena manj kot polovica, kar po mnenju oblasti kaže na to, da se število primerov umirja. Mehiškega ministra za zdravje Jose Cordova meni, da je vzpodbuden znak, da se je število ljudi, ki so jih v bolnišnicah sprejeli s simptomi, podobnimi novi gripi, med 20. in 28. aprilom zmanjšalo z 212 na 46.

V tej srednjeameriški državi so zaradi virusa začeli delno zaustavljati gospodarstvo, da bi preprečile širjenje bolezni, ki se po trditvah oblasti umirja, čeprav po drugi strani mednarodni strokovnjaki ostajajo previdni pri takih ocenah.

Potem ko je zaskrbljenim prašičerejcem malce odleglo, ko se je namesto prašičja gripa začelo uporabljati ime nova gripa, pa se je že pojavila nova skrb.

Novo gripo so do zdaj odkrili samo pri ljudeh. Zaenkrat niso odkrili nobenega primera pri prašičih, vendar se ameriški rejci prašičev bojijo, da bi se z virusom okužile tudi živali, zato so sprejeli strožje ukrepe na prašičjih farmah, kjer so prepovedali obiske in od zaposlenih zahtevali natančne podatke o njihovih potovanjih in boleznih.

"Za prašiče nimamo zdravil, kot so tamiflu in druga. Ne poznamo drugega zdravljenja, kot da jim damo aspirin," je dejal glavni veterinar pri ameriškem združenju rejcev prašičev.


G. V.