Zdravila je dovolj za četrtino prebivalstva. Foto: MMC RTV SLO
Zdravila je dovolj za četrtino prebivalstva. Foto: MMC RTV SLO
IVZ
IVZ bo ukrepe začel izvajati, ko bo prejel navodila. Foto: TV Slovenija

Kot je še dejala Kraigherjeva, je težko oceniti, kdaj bi se lahko pojavil prvi primer omenjene bolezni pri nas, vsekakor pa imamo Slovenci precej stikov z državami, kjer se je do zdaj pojavil virus prašičje gripe.

Potovanja v Mehiko na IVZ-ju za zdaj odsvetujejo.

Za zdaj brez posebnih ukrepov
V Sloveniji za zdaj ni posebnih ukrepov glede prašičje gripe, inštitut za varovanje zdravja pa na nadaljnja navodila iz tujine še čaka. Kot je znano, so prvi primer prašičje gripe na stari celini potrdili v Španiji. Na inštitutu za varovanje zdravja so o tem dejali, da bodo navodila prejeli od Svetovne zdravstvene organizacije in Centra za spremljanje nalezljivih bolezni v Atlanti. Takoj ko bodo dobili uradna navodila, jih bodo začeli tudi izvajati, so napovedali.

Podatkov o Slovencih v težavah za zdaj ni
Na ministrstvu za zunanje zadeve pa do zdaj še niso odsvetovali potovanj v Mehiko. Prav tako nimajo informacij o Slovencih, ki bi bili v Mehiki ali bi zaradi bolezni potrebovali pomoč. Vsekakor pa se ti lahko za pomoč obrnejo na konzularni oddelek slovenskega veleposlaništva v Washnigtonu, pojasnjujejo na ministrstvu.

Kje so do zdaj ugotovili gripo?
Prašičja gripa se je za zdaj pojavila v več mehiških zveznih državah: Mexico Cityju, Estadu de Mexico, San Luisu Potosi, Oaxaci, Baji Californii (Mexicali), Chihuahuhi, Sonori, Nuevo Leonu, Vera Cruzu in Aguascelientesu.

Nasveti MZZ-ja in IVZ-ja vsem, ki so na omenjenih območjih:

- redno spremljajte napotke tamkajšnjih oblasti;
- spremljajte tudi informacije IVZ-ja, Evropskega centra za preprečevanje bolezni in WHO-ja;
- če se pojavijo znaki gripe, takoj obiščite zdravnika;
- če ste pravkar prišli iz Mehike, bodite pozorni na svoje zdravje.

Miklavčič: Dvakrat dnevno stik z WHO-jem
Dogajanje je komentiral tudi minister za zdravje Borut Miklavčič, ki je dejal, da v tem trenutku ni nobenega razloga za kakršne koli aktivnosti na področju naše države. Strokovnjaki z IVZ-ja in ministrstva so dvakrat dnevno v stiku s Svetovno zdravstveno organizacijo, kjer se zbirajo vsi podatki, je dodal.

E. S.