Najbolj ogroženi so otroci. Foto: Pixabay
Najbolj ogroženi so otroci. Foto: Pixabay

Najbolj ogroženi so otroci od 1. do 3. leta starosti, ki se največkrat utopijo ali skoraj utopijo v bazenu in vodah v naravi. "Voda jih zelo privlači, vendar ne razumejo, da je lahko tudi nevarna. Znajo že hoditi, vendar še slabo koordinirajo gibe in lovijo ravnotežje, zato imajo večje tveganje za padec v vodo in utopitev. Utopijo se lahko tudi starejši otroci, čeprav morda že znajo plavati. Pogosto precenjujejo svoje plavalne sposobnosti, podcenjujejo globino vode in moč vodnih tokov ter se postavljajo pred vrstniki," so zapisali na NIJZ-ju.

Otroka imamo ves čas na dosegu rok

Varnost otrok pred utopitvijo lahko zagotovimo predvsem tako, da jih ves čas pozorno opazujemo in nadzorujemo, kadar so v bližini vode ali v njej. Na NIJZ-ju so posebej opozorili, da naj otrok ne puščajo v varstvu starejših sorojencev ali prijateljev, če niso odgovorni odrasli. "Oseba, ki je ob otroku, mora biti izkušen plavalec, da mu lahko pomaga in ga reši, če bi padel v vodo," so dodali.

Pomembno je, da se otrok na začetku nauči, kaj je treba narediti, če pade v vodo, npr. da se obrne na hrbet in lebdi. Pozor, čeprav zna otrok plavati, to še ne pomeni, da se ne more utopiti.

"Otroke na starosti primeren način poučimo tudi o varnostnih pravilih ob vodi in v njej ter o značilnostih vode in tokov v jezerih, rekah in morju. To jim bo pomagalo razumeti, zakaj se ob vodi in v njej določenih stvari ne sme delati," so še zapisali na NIJZ-ju.

Sorodna novica Kopalna sezona se je že začela, na prvem mestu je varnost

Plavanje v naravi le v urejenih kopališčih, domače bazene ogradimo

Za plavanje v naravi, kot so jezera, ribniki in morje, se priporoča plavanje le na urejenih kopališčih, ki imajo organizirano službo za reševanje iz vode.

Plavanje v domačih ribnikih ali bazenih zahteva tudi dodatno odgovornost pri zagotavljanju varnosti, saj lahko zelo hitro pride do utopitve otroka, pri čemer je vredno opozoriti, da otrok običajno ne dela hrupa in ne kliče na pomoč.

Zato je priporočljivo, da bazen ali ribnik obdamo z ograjo z vseh štirih strani tako, da je popolnoma ločen od hiše, dvorišča in površin, kjer se igrajo otroci. "Ograja naj bo visoka najmanj 120 cm, ima naj samo pokončne letvice, presledek med njimi pa mora biti manjši od 10 cm. Ograja z vodoravnimi letvicami ali pletena mrežna ograja ni primerna za ograditev bazena ali ribnika, ker se otrok lahko po njej povzpne in jo prepleza. Vrata ograje se morajo samodejno zapirati in zaklepati z avtomatsko ključavnico, ki mora biti zunaj dosega otrok," so zapisali na NIJZ-ju.

Otrok se lahko utopi že v nekaj centimetrski vodi

Nevarnost utopitev na otroke ne preži le ob poletnih mesecih in kopališčih, temveč se lahko nesreča pripeti tudi v domači kopalnici. Zato naj bo otrok v kopalni kadi vedno pod nadzorom odrasle osebe in ves čas na dosegu rok oziroma ga držimo za nadlaket.

Če mora odrasla oseba zapustiti otroka med kopanjem v banji, je priporočljivo, da ga vzame s seboj. Otroku, ki se že dviguje na noge, lahko spodrsne in med kopanjem v kopalni kadi pade. Zato ga med kopanjem ne spustimo izpred oči, v kopalno kad pa namestimo podlogo iz materiala, ki ne drsi.

Uporaba kopalnega ležalnika ali stolčka se odsvetuje

Uporaba kopalnega ležalnika ali stolčka se odsvetuje, ker poveča tveganje dojenčka za utopitev. Zaradi lažnega občutka varnosti ob uporabi kopalnega ležalnika/stolčka lahko otroka v kopalni kadi za trenutek pustimo samega, v tem času pa se skupaj s kopalnim ležalnikom/stolčkom prevrne ali z njega zdrsne v vodo in se utopi. "Kopalni ležalnik in stolček nista varnostna pripomočka in ne moreta nadomestiti nadzora odrasle osebe," so poudarili na NIJZ-ju.

Kopalni stolček pa se sicer sme uporabljati šele, ko otrok zmore samostojno sedeti, in se preneha uporabljati, ko se otrok začne postavljati v stoječi položaj.

Ob vodi se izogibamo alkoholu in mamilom

Ne glede na to, ali imamo v varstvu otroka ali pa smo ob vodi sami odrasli, se odsvetuje uživanje alkoholnih pijač in mamil. Oboji namreč lahko zameglijo um in pozornost. Prav tako je priporočljiva varnostna oprema. Ob nenadnem poslabšanju vremena moramo takoj zapustiti vodo, saj lahko postane nepredvidljiva.

Prva pomoč in oživljanje

V primeru utapljanja in utopitve lahko rešimo otroku ali komu drugemu življenje le z znanjem prve pomoči, temeljnih postopkov oživljanja in reševanja iz vode.

Ob domačih bazenih in ribnikih je priporočljivo imeti prvo pomoč in obroč za reševanje iz vode.