Sedež zavoda. Foto: Rok Omahen
Sedež zavoda. Foto: Rok Omahen

Po besedah generalne direktorice Tatjane Mlakar Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) že 30 let dokazuje, da s sredstvi za zdravstveno varstvo upravlja gospodarno in zagotavlja kakovostno zdravstveno oskrbo ter omogoča uvajanje novih sodobnih zdravstvenih tehnologij, zdravljena, zdravil in medicinskih pripomočkov.
Predsednica upravnega odbora ZZZS Irena Ilešič Čujovič je na današnji novinarski konferenci izpostavila, da v Sloveniji nismo dosledno izpeljali socialnega zdravstvenega zavarovanja, saj ZZZS nima primerljive vloge bolniške blagajne, kot jo imajo na primer blagajne v Avstriji, Nemčiji ali Franciji. "V številne, tudi povsem strokovne in zavarovalniške odločitve se namreč vedno pogosteje arbitrarno vpleta država. Vse to slabi učinkovitost ZZZS v sistemu ter uspešnost delovanja zdravstvenega sistema," je opozorila.
Zato pričakujejo, da se bo v prihodnje okrepila zavarovalniška vloga ZZZS ter da javno zdravstveno blagajno "avtonomno upravljamo zavarovanci kot uporabniki storitev in delodajalci kot plačniki prispevkov". Predvsem v okviru nove zakonodaje pričakujejo, da bo ZZZS postal bolj aktiven kupec zdravstveni storitev, ki bo strokovno in na podlagi stroškovnih analiz določal realne cene, zakupil programe glede na dejanske potreba zavarovancev ter uvajal sodobne obračunske modele za plačilo storitev.
Ob tem se po njenih besedah zavzemajo za uvedbo t. i. proračunske varovalke, ki bo zagotovila blažitev posledic nihanj v gospodarstvu, demografskih vplivov, pa tudi posledic različnih političnih odločitev ali zakonskih sprememb, za katere odločevalci niso zagotovili finančnega kritja. Poleg tega pozivajo tudi k prilagajanju razmeram dolgoživi družbi, med drugim s promocijo zdravja prebivalstva.
Kljub epidemiji covida-19 je ZZZS z izvajanjem obveznega zdravstvenega zavarovanja lani zavarovanim osebam zagotovil več kot 49,2 milijona različnih storitev, med drugim je bilo predpisanih skoraj 17,8 milijona receptov, opravljenih 16,7 milijona obravnav v osnovi zdravstveni dejavnosti, 7,2 milijona obravnav v specialistično ambulantni dejavnosti in 2,2 milijona v zobozdravstveni dejavnosti, je naštela Mlakarjeva.
Ob izjemno ugodni gospodarski rasti je ZZZS lansko leto zaključil s 120 milijoni evrov presežka prihodkov nad odhodki. "Kljub temu pa že letos načrtujemo poslovanje s primanjkljajem, ki bo verjetno višji od načrtovanega. V zadnjih treh mesecih so bile zdravstveni blagajni namreč naložene dodatne trajne finančne obveznosti," je izpostavila generalna direktorica in ob tem med drugim spomnila na dvig plač v zdravstveni negi in spremembe pri izplačilu nadomestil za bolniško odsotnost.
Ker bodo obveznosti že letos presegle lastne vire ZZZS, si prizadevajo, da bi vlada čim prej pristopila k spremembi odloka o najvišjem obsegu izdatkov zdravstvene blagajne. Ob tem pričakujejo tudi, kot pravi Mlakarjeva, nujno potrebne dodatne dolgoročne finančne vire, ki bodo zagotovili dolgoročno finančno vzdržnost zdravstvene blagajne.
Letos bo ZZZS z lastnimi viri iz preteklih let lahko zagotovil le enkratno in delno kritje novih obveznosti. To pomeni, da bo konec leta 2022 predvidoma počrpal vse finančne vire in se bo "v prihodnjem letu v primeru nepravočasnega ukrepanja soočil s primanjkljajem v verjetno kar visoki višini".
Ob tem so pogoji poslovanja po besedah Mlakarjeve zelo negotovi in spremenljivi, tako zaradi epidemije covida-18 kot zaradi nepredvidljivih zakonskih sprememb in predvidenega nadaljevanja pogajanj o plačah. "Zato bo ZZZS zelo skrbno spremljal gibanje prihodkov in odhodkov glede na načrtovane ter zaradi odstopanja in sprememb odloka o najvišji dovoljeni porabi pristopil k pripravi rebalansa finančnega načrta za letošnje leto," je napovedala generalna direktorica.
Tri desetletja delovanja bo ZZZS slavnostno obeležil 8. junija, ob tej priložnosti pa je tudi že pripravil pregledno razstavo o razvojnih mejnikih zavoda.