Tolminski zdravstveni dom. Foto: ZD Tolmin
Tolminski zdravstveni dom. Foto: ZD Tolmin

Podobno kot drugod se tudi v Dializnem centru Apolon v Kobaridu, ki so ga ustanovili pred 13 leti, spopadajo s pomanjkanjem kadra. Kot pravi direktor zavoda Božidar Kanalec, poleg drugih internističnih ambulant trenutno stalno skrbijo za 17 ledvičnih bolnikov. "Naš dializni center deluje v dveh izmenah, potrebovali bi pa še najmanj dva diplomirana člana medicinskega kadra. Predvsem pa bi bilo dobro, da bi Slovenija dobila model oziroma modul pri šolanju za dializne sestre."

Sorodna novica Premier z rektorico primorske univerze podpisal namero o izvajanju študija medicine

Prakse je premalo, meni strokovna vodja centra, specialistka nefrologije Maja Martinuč Bergoč. "Mogoče smo tudi zaradi tega na nefrološkem, dializnem področju nedohranjeni. Kolegice iz zdravstvene nege lahko dobijo ustrezno specialno znanje šele pozneje, če se za to službo odločijo."

Zato si želijo delo na različnih področjih približati že med študijem, je ob podpisu pisma o nameri povedala rektorica Univerze na Primorskem Klavdija Kutnar. Želi si namreč izvajanja kliničnih vaj in praktičnega usposabljanja primarno na Primorskem.

Profesorji bodo iz vse Slovenije in tudi tujine. "Številni vzpostavijo stik z nami sami od sebe. O imenih še ne govorimo. Aprila 2025 bomo vlogo oddali na Nacionalno agencijo za kakovost v visokem šolstvu in takrat bomo tudi javno predstavili kader, ki bo sodeloval," je dejala Klavdija Kutnar.

Novega programa medicine na primorski univerzi se veseli tudi direktor ZD-ja Tolmin Primož Uršič: "Splošna medicina, ginekologija, urgentna medicina, pediatrija – to so štiri smeri, za katere bomo poskušali biti partner. Za vse štiri smeri bomo tudi v prihodnosti skušali iskati kader."

Že zdaj bi namreč za vse ambulante v Posočju potrebovali vsaj pet dodatnih zdravnikov.