Ženska, ki so ji leta 2007 odstranili maternični vrat, je donosila in rodila otroka, kar si ljubljanski ginekologi in porodničarji štejejo za velik uspeh. (Fotografija je simbolična.) Foto: BoBo
Ženska, ki so ji leta 2007 odstranili maternični vrat, je donosila in rodila otroka, kar si ljubljanski ginekologi in porodničarji štejejo za velik uspeh. (Fotografija je simbolična.) Foto: BoBo

Omenjena porodnica je prva Slovenka, pri kateri so 2007 uporabili novo in zahtevno operativno metodo, ki kljub hudi bolezni ohranja plodnost, so v UKC-ju Ljubljana zapisali v sporočilu za javnost.

Pojasnili so, da so leta 2007, ko je ženska zbolela za rakom na materničnem vratu, uporabili novo metodo operacije, ki je ženski omogočila, da je otroka donosila - pri ženskah, ki zbolijo za to boleznijo, ni verjetnost za nosečnost namreč nič manjša kot pri drugih, zdravih ženskah, težava je v tem, da otroka težje donosijo, saj po taki operaciji noseča maternica ni več zaščitena pred bakterijami iz nožnice.

Po več neuspelih nosečnostih pri operirankah so zato slovenski ginekologi razvili novo kombinacijo že znanih metod, kar predstavlja izvirno rešitev v svetovnem merilu in se je izkazala za zelo učinkovito.

Nova kombinacija metod uspešna
Uvedli smo rešitev, ki je sicer po svetu ne uporabljajo po radikalni trahelektomiji, in sicer smo laparoskopsko napeljali trak pod spodnjim delom maternice (cerclage) in s tem dosegli, da se nosečnost obdrži do polne zrelosti ploda, to je vsaj dopolnjenih 37 tednov nosečnosti,” je to operativno metodo opisal dr. Leon Meglič, vodja medicinskih služb skupnega pomena na Ginekološki kliniki, ki je skupaj s sodelavci Milanom Čavičem, Tomažem Tomaževičem, Borutom Kobalom, Brankom Cvjetićaninom in Andrejem Možino razvil in uporabil omenjeno metodo v Sloveniji.

Zaradi zahtevnosti in kombinacije različnih operativnih tehnik to izvirno operacijo izvajajo samo na Ginekološki kliniki UKC-ja Ljubljana in v sedmih drugih centrih po svetu.

Nosečnost po operaciji ni enostavna
Raka materničnega vratu sicer že od leta 2007 operirajo s pomočjo radikalne vaginalne trahelektomije. Pri tem operativnem posegu je najpomembneje, da lahko pri ženski, ki ima začetno obliko raka na materničnem vratu, varno odstranijo maternični vrat s pripadajočimi vezmi, ne pa tudi telesa maternice, kar omogoči, da lahko ženska zanosi, ne pa tudi donosi. Vendar po operaciji raka materničnega vratu nosečnost ni enostavna, opozarjajo v UKC-ju, saj je, čeprav sama zanositev navadno ni težava, splavnost v srednji tretjini nosečnosti zelo visoka, prav tako tudi verjetnost prezgodnjega poroda.

“V tujini zato uporabljajo metodo, s pomočjo katere vrh nožnice po zanositvi zašijejo in s tem preprečijo morebitne infekcije. V UKC Ljubljana smo se specialisti ginekologi tega lotili z laparoskopsko metodo. Prvi uspešen porod po tej metodi je s carskim rezom izpeljal pred dobrim mesecem prim. Branko Cvjetićanin. Porod prve ženske, pri kateri smo leta 2007 s takrat za ta del Evrope novo metodo odstranili maternični vrat, pa spremljamo vsi, ki se s tem ukvarjamo, z izjemnim zadovoljstvom in ponosom,” je še povedal Meglič in poudaril, da je to skupni uspeh kar dveh generacij zdravnikov, ki se ukvarjajo z ginekološko kirurgijo na Ginekološki kliniki UKCL-ja.

Opozarjajo na pomen preventive
Zdravniki pri tem opozarjajo na pomen preventivnih pregledov pri odkrivanju raka na materničnem vratu, saj lahko s pravočasnim brisom materničnega vratu odkrijejo predstopnjo ali začetno stopnjo te bolezni. Te oblike sprememb lahko povsem pozdravijo z manjšimi operativnimi posegi, ki ne zahtevajo odstranitve maternice, so še poudarili v UKC-ju Ljubljana.