Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Uporabnica spletnega omrežja, ki je želela ostati neimenovana, je hitre antigenske teste za samotestiranje na covid Deep blue kupila v lekarni v Radovljici. Izkazalo se je, da je testom rok uporabe pretekel januarja 2024. A to na prvi pogled zaradi nalepk z novim, podaljšanim rokom uporabe do novembra 2025 ni bilo razvidno.

Nekdo v dobavni verigi je namreč brez dovoljenja Javne agencije RS za zdravila in medicinske pripomočke na lastno pest podaljšal rok uporabe testov, ki so bili v zadnjem času dobavljeni v Lekarno Vir, Gorenjske lekarne s 23 lekarnami in v Lekarno Zupančičeva Jama, kjer testov še niso dali v prodajo. Neuradno gre za okoli 10 tisoč testov oziroma 2000 pakiranj. Ker so izdelki na zunanji strani zaščiteni in jih v lekarni ne morejo odpreti, se napaka ni mogla zgoditi v lekarni, zatrjujejo v Lekarniški zbornici.

"Roki uporabe na posameznih testih v originalni embalaži so bili prelepljeni z nalepkami. To se je moralo zgoditi na strani proizvajalca ali dobavitelja, nikakor se to ne more zgoditi v lekarni," zatrjuje predsednica Lekarniške zbornice Slovenije Darja Potočnik Benčič.

Kar nekaj časa je bilo povpraševanje po testih izredno nizko, povečalo se je konec avgusta, zato so septembra nabavili dodatne teste od ptujskega dobavitelja Novelia. "Vse te teste smo takoj umaknili iz prodaje in podali prijavo na Javno agencijo za zdravila in medicinske pripomočke," je pojasnila direktorica Gorenjskih lekarn Romana Rakovec.

Agencija je danes že obiskala družbo Novelia, ki je na nalepkah navedena kot uradni uvoznik, hkrati pa so bili neposredni dobavitelj za omenjene lekarne, kjer takega primera še niso imeli. Iz družbe Novelia so v pisnem odgovoru zatrdili, da sami niso uvoznik, pač pa so teste, že opremljene z nalepkami, kupili pri dobavitelju v Sloveniji, ta pa jih je uvozil iz tujine. Dodali so še, da imajo uradni odgovor proizvajalca, češ da se je rok podaljšal.

Javna agencija za zdravila je medtem uradno pozvala vse lekarne, naj teste umaknejo iz prodaje ali jih vrnejo, saj je njihov rok uporabe potekel. Zavajajoče nalepke na testih kitajskega proizvajalca Deep blue so sicer v slovenskem jeziku. "Iz Kitajske smo dobili povratno informacijo, da se distancirajo od tega in da o tem nič ne vedo," je še pojasnila Rakovec.

Testi dobavitelja Novelia so sicer pravilno vneseni v centralno bazo zdravil, dovoljenje za promet z njimi pa imajo do maja prihodnje leto. Nalepka z novim rokom uporabe ne pomeni nujno, da je izdelek neprimeren, saj lahko proizvajalci pod določenimi pogoji podaljšajo rok uporabe, a le, če za to pridobijo dovoljenje. A ga v tem primeru niso, kdo je uvoznik testov, pa pravzaprav še vedno ni jasno.

Testi za covid s pretečenim rokom uporabe