Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Na primarni ravni v Sloveniji deluje 131 ginekoloških programov. Velika večina ambulant novih pacientk ne sprejema, hkrati pa imamo po podatkih trenutnih 215 tisoč neopredeljenih žensk.

"Trenutno bi potrebovali še vsaj 70 novih ginekologov in ginekologinj, v procesu specializacije jih je 86, a ti bodo svoje izobraževanje dokončali v roku od petih do osmih let," pravi Grebenc in dodaja, da je "v zadnjih štirih letih končalo specializacijo iz ginekologije 56 mladih specializantov ginekologije in od teh 56 mladih ginekologov se jih je samo devet zaposlilo na primarni ravni."

Kar pomeni, da ni nikakršnega zagotovila, da bo predvidenih 86 novih specializantk in specializantov na koncu dejansko delalo v ambulantah. Posledice takšnih razmer bodo lahko za zdravje žensk usodne.

"Tiste, ki imajo denar, bodo seveda poiskale kogar koli. Težava so revne. Tam pa lahko pride do vsega, tudi do tega, da se poveča število karcinomov, pa do tega, da bo spet kakšna ženska umrla med nosečnostjo in porodom," je poudarila ginekologinja Mateja Kožuh Novak.

Treba pa je računati tudi na upokojitve. V prihodnjih treh letih se bo 73 ginekologov in ginekologinj upokojilo. Samo lani jih je pogoje za upokojitev dosegla že več kot polovica.