Svetovna zdravstvena organizacija. Foto: AP
Svetovna zdravstvena organizacija. Foto: AP

"Čeprav je izvor virusne okužbe v tem primeru še neznan, so o prisotnosti podtipa H5N2 že poročali pri perutnini v Mehiki," je sporočil WHO.

Moški je umrl 24. aprila, potem ko je po okužbi s podtipom ptičje gripe H5N2 razvil različne simptome, vključno z vročino in slabostjo.

Kot je v sredo sporočil WHO, je to prvi laboratorijsko potrjen primer človeške okužbe z novo različice ptičje gripe oziroma aviarne influence na svetu. Podtip ima oznako H5N2.

Marca so v Mehiki zaznali izbruh ptičje gripe omenjenega podtipa na majhni perutninski farmi v mehiški zvezni državi Michoacán, ki meji na zvezno državo, v kateri je živela okužena oseba.

Pri umrlem moškem ne poročajo o stikih s perutnino ali z drugimi živalmi, poročajo pa o več pridruženih boleznih. Njegovi svojci so navedli, da je bil že tri tedne pred razvojem akutnih simptomov nepokreten.

WHO glede na razpoložljive podatke še meni, da je v tem trenutku tveganje za to virusno okužbo pri splošnem prebivalstvu nizko.

O zadnjih potrjenih primerih človeške okužbe z virusom ptičje gripe so poročali aprila v ZDA.

Takrat so poročali o primeru okužbe s podtipom virusa H5N1, ki so ga v ZDA med živino prvič zaznali konec marca, aprila so nato odkrili prvi prenos virusa na človeka, ko se je okužil mlekarski delavec v Teksasu. Delavec je imel blage simptome in že okreval.