Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay
Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay

Generalni direktor WHO-ja Tedros Adhanom Ghebreyesus je pozdravil ambiciozne cilje nove mreže in dejal, da bi lahko imela bistveno vlogo pri zdravstveni varnosti. "Kot se je jasno pokazalo med pandemijo covida-19, je svet močnejši, če se skupaj bori proti skupnim zdravstvenim grožnjam," je poudaril.

Mednarodna mreža za nadzor nad patogeni (IPSN) bo zagotovila platformo za povezovanje držav in regij, ki bo tudi izboljšala sisteme za zbiranje in analizo vzorcev.

IPSN bo omogočil hitro prepoznavanje in sledenje nalezljivih bolezni ter izmenjavo informacij in ukrepanje za preprečevanje katastrof. Temeljila bo na genomiki, ki vključuje sekvenciranje genoma virusov, bakterij in drugih patogenov, ki povzročajo bolezni. Strokovnjaki bodo s tem skušali razumeti, kako nalezljivi in smrtonosni so ter kako se širijo.

Hitro spremljanje nevarnosti nalezljivih bolezni

Cilj omrežja je pomagati zagotoviti, da se nevarnosti nalezljivih bolezni hitro prepoznajo in spremljajo ter da se informacije izmenjujejo in pristojni nato ukrepajo, da se preprečijo katastrofe, kot je bila minula pandemija covida-19.

Zbrani podatki bodo vključeni v širši sistem nadzora za prepoznavanje nalezljivih bolezni, tako da bo mogoče ukrepati za preprečevanje njihovega širjenja ter razviti zdravljenje in cepiva.

"Odkriti nevarnosti bolezni, preden postanejo epidemije."

Nova mreža, ki je bila vzpostavljena dan pred začetkom letne skupščine WHO-ja v Ženevi, bo imela sekretariat v okviru središča WHO-ja za obveščanje o pandemijah in epidemijah. Povezovala bo strokovnjake s področja genetike in analize podatkov z vsega sveta iz javnega, akademskega in zasebnega sektorja.

"Vsem je skupen cilj: odkriti in se odzvati na nevarnosti bolezni, preden postanejo epidemije in pandemije, ter optimizirati rutinsko spremljanje bolezni," je še sporočil WHO.