Terapija deluje tako, da v laboratoriju spremenijo bele krvničke. Opremijo jih s
Terapija deluje tako, da v laboratoriju spremenijo bele krvničke. Opremijo jih s "tarčnim mehanizmom", da lažje najdejo rakaste celice. Foto: Pixabay

Aparat bo omogočil izdelavo celičnih pripravkov CAR-T za dva bolnika hkrati. V kampanji so zbrali skoraj 776.500 evrov. S tem so končali sedemtedensko kampanjo, v kateri je sodelovalo več kot 4000 donatorjev, med katerimi je bilo 250 podjetij. Prav tako se je javil donator, ki bo kupil še eno celotno napravo s pripadajočo opremo. Pomoč s proračunskimi sredstvi je projektu obljubilo tudi ministrstvo za zdravje.

Sorodna novica Revolucionarna terapija proti raku "pot v novo dobo zdravljenja"

Združenje je osrednjo napravo naročilo 15. marca, to sredo pa še dodatni instrument. Napravi bosta v Slovenijo prispeli najpozneje v 14 tednih.

Po nakupu naprav je na posebnem transakcijskem računu CAR-T ostalo okoli 37.000 evrov, ki bodo v celoti porabljeni za vzpostavitev celične terapije CAR-T na kliničnem oddelku za hematologijo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, je na novinarski konferenci napovedala predsednica združenja Kristina Modic.

A z nakupom naprave dela še ni konec. Da bi prvim bolnikom z najhujšimi oblikami krvnih rakov najsodobnejše zdravljenje lahko omogočili že konec leta, pristojne čakajo še številne priprave, med drugim tudi ustrezno izobraževanje kadra, je poudaril Alojz Ihan z ljubljanskega Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo.

Celična terapija CAR-T je nov način imunskega zdravljenja raka. Bolniku vzamejo imunske celice, ki jih s pomočjo virusov gensko spremenijo na način, da dobijo nove senzorje za vrsto raka, ki ga ima bolnik. Celice nato v aparatu namnožijo, nato pa jih aplicirajo v bolnika.

Novi senzorji imunskim celicam omogočijo, da prepoznajo raka, ki ga ima bolnik, poleg tega pa so imunske celice opremljene z mehanizmi, s katerimi limfociti potem učinkoviteje odkrijejo in uničijo raka.