Okuženi z novo gripo so tokrat novogoriški dijaki, ki so se vrnili iz Grčije. Foto: MMC RTV SLO
Okuženi z novo gripo so tokrat novogoriški dijaki, ki so se vrnili iz Grčije. Foto: MMC RTV SLO
Cepljenje
Kdo in za koliko denarja bo Sloveniji dobavil cepivo proti gripi, še ni znano. Foto: MMC RTV SLO
Nova gripa
Jeseni bodo vsa gospodinjstva prejela navodila, kaj storiti, da se omeji širjenje gripe v hladnejšem delu leta. Foto: EPA

Ker so vsi primeri blaga oblika bolezni, jim je zdravnik svetoval domačo oskrbo, regionalni epidemiolog pa obravnava tesne stike obolelih. Na Inštitutu za varovanje zdravja (IVZ) pozivajo, naj oboleli v primeru morebitnih sprememb zdravstvenega stanja o tem obvestijo svojega zdravnika. V Sloveniji je tako za novo gripo zbolelo že 63 ljudi.


Dijaki so se vrnili iz Grčije
Kot smo že včeraj poročali, je skupina novogoriških dijakov, ki se je vrnila z maturantskega izleta na grškem otoku Ios, že na ladji na poti domov kazala znake okužbe z gripo. Te dijake so po prihodu v beneško pristanišče namestili na poseben avtobus in jih odpeljali v novogoriški zdravstveni dom, kjer so jih pregledali.

O dogodku je bila obveščena tudi skupina maturantov, ki še vedno letuje na omenjenem grškem otoku. Predstavniki agencije, ki so s to skupino na Iosu, so nato stopili v stik z otoškim zdravnikom, ki jim je potrdil, da se je na Iosu res pojavilo nekaj blažjih primerov bolezni, zato so skupino ločili od preostalih. Maturantje se v Slovenijo vračajo v ponedeljek.

V prihajajočem tednu pogodba za nakup cepiva
In prav v prihajajočem tednu bo ministrstvo za zdravje sklenilo pogodbo za nakup cepiva proti novemu virusu gripe. Najprej bodo naročili pol milijona odmerkov, ki bodo zadostovali za cepljenje 250.000 ljudi. Cepivo bo v Sloveniji takoj, ko bo na trgu, na ministrstvu pa dodajajo, da je država dobro preskrbljena tudi z zdravilom za gripo.

Pripravlja se prednostni seznam
Stroka že pripravlja prioritetni seznam poklicev oziroma skupin prebivalstva, za katere bo cepljenje priporočeno, vendar ne obvezno. Ali bo zanje cepljenje krito iz proračuna, se še ne ve.


Sicer pa še ni znano, s katerim izmed treh proizvajalcev cepiva je Slovenija sklenila pogodbo, prav tako še ni znano, v kakšni vrednosti. Minister za zdravje Borut Miklavčič je izdal le, da si bodo evropske države prizadevale za enako ceno. A cepiti se ne bodo mogli vsi, saj ni študij, ki bi preverile, da je za mlajše od 18, starejše od 60 let in nosečnice cepivo varno.

Jeseni se pričakuje hitrejše širjenje
V petek je strokovna skupina na ministrstvu za zdravje sprejela načrt medijskega delovanja in obveščanja javnosti za jesen. Stroka namreč predvideva, da se bo z jesenjo, ki je praviloma bolj naklonjena širjenju virusov influence, intenzivneje širila tudi nova gripa.

Po besedah ministra bo vsako gospodinjstvo prejelo brošuro z informacijami, kako se zaščititi, da bi omejili širjenje virusa v hladnejšem delu leta. Obvestila bodo razdelili tudi na vsa javna mesta.