Zakon bo veljal le za zdravnike in zobozdravnike, ne pa tudi za drug kader, je dejal Marušič. Poleg tega za medicinske sestre ne veljajo taki postopki kot za zdravnike. Foto: MMC RTV SLO
Zakon bo veljal le za zdravnike in zobozdravnike, ne pa tudi za drug kader, je dejal Marušič. Poleg tega za medicinske sestre ne veljajo taki postopki kot za zdravnike. Foto: MMC RTV SLO

Predlog zakona o poklicnih kvalifikacijah zdravnikov in zobozdravnikov bo olajšal prihod na delo v Slovenijo tistim zdravnikom, ki bodo imeli garantno pismo slovenskega delodajalca, je na novinarski konferenci po seji vlade pojasnil minister za zdravje Dorjan Marušič.

Tuj zdravnik bo moral znati slovensko
Zdravnikov iz tretjih držav, ki so izrazili interes za vstop v slovenski prostor, je po njegovih besedah trenutno 194. Z novim zakonom bo takim kandidatom zagotovljena možnost dodatnega kroženja in opravljanja specialističnega izpita, kar bo pokrito iz javnih sredstev, pred začetkom samostojnega dela pa bo moral zdravnik izkazati, da zna slovensko. Za zakon vlada predlaga hitri postopek, da bi lahko začel veljati že s 1. januarjem prihodnje leto.

V Sloveniji imamo okoli 500 zdravnikov premalo, nova zakonodaja pa bi prinesla vsaj 100 kandidatov. Če bi pridobili 50 diplomantov, bi povečali nabor kandidatov za specializacije, če bi pridobili še 50 specialistov, pa bi ti lahko zapolnili tudi primanjkljaj zdravnikov oz. zobozdravnikov v javni zdravstveni mreži, je poudaril Marušič.

Zaposlitev že v dveh mesecih od obravnave?
In kako dolgo bo trajal postopek za te zdravnike, da bodo lahko začeli delati v Sloveniji? Marušič pravi, da naj bi od prve prošnje do obravnave na komisiji trajalo en mesec. Diplomant se bo po šestih mesecih lahko prijavil za specializacijo, specialist pa bo moral opraviti še največ eno leto dodatnega izobraževanja, za tem se bo lahko zaposlil kot specialist.

Dejal je, da bo komisija, ki bo obravnavala specialiste, presojala od primera do primera. Če bo ugotovila, da je razlika v obsegu znanja med kandidatom in slovenskimi kolegi prevelika, mu bo na primer predpisala do 12 mesecev dodatnega izobraževanja. Če pa bo kandidat na primer nek visok specialist ali predstojnik klinike z velikim znanjem, pa bo lahko zaposlen tudi v dveh mesecih.

"Spremeniti bomo morali sistem zdravstvenega zavarovanja"
Vlada je obravnavala tudi predlog odgovora na opomin evropske komisije glede neusklajenosti slovenske zakonodaje na področju dopolnilnih zavarovanj z evropskim pravnim redom. Evropska komisija je namreč 30. septembra že drugič opomnila Slovenijo, naj zagotovi, da bodo njeni zakoni v povezavi z dopolnilnim zdravstvenim zavarovanjem skladni z evropskimi.

"Stališče vlade je, da bi bilo treba korenito spremeniti sistem zdravstvenega zavarovanja," je povedal Marušič. Vlada je proučila dozdajšnje poskuse spremembe sistema zdravstvenega zavarovanja, ki so bili vsi neuspešni. Kot je pojasnil Marušič, je skrajni rok za uveljavitev sprememb zakonodaje junij 2012, spomladi 2011 pa naj bi bil pripravljen predlog zakona, da bi se lahko začela javna razprava. "To je prava reforma zdravstvenega zavarovanja. Gre za prevetritev košarice pravic," pravi.

Marušič: Pogajanja o cenah zdravil so uspešna
Minister je tudi ocenil, da pogajanja s farmacevti o cenah zdravil potekajo "zelo uspešno". Zagotovil je, da gredo proti taki rešitvi, ki bo zagotovila stabilnost finančnega načrta Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. "Gremo proti dogovorni rešitvi, ki bo zadovoljila vse," je zatrdil in dodal, da bo lahko več o dogovoru povedal prihodnji teden.