Poslanci so se pri usklajevanju zakona ustavili pri obsegu delovnega časa, prehajanju iz javnega v zasebno in pri nadzoru. Foto: MMC RTV SLO
Poslanci so se pri usklajevanju zakona ustavili pri obsegu delovnega časa, prehajanju iz javnega v zasebno in pri nadzoru. Foto: MMC RTV SLO
Borut Miklavčič
Premier Pahor je ministra za zdravje Miklavčiča zadolžil, da presodi, kaj je najboljše za državo, uskladi zakon na ESS-ju in ga pošlje v državni zbor. Foto: MMC RTV SLO
V petek naj bi sicer zdajšnji tekst zakona o zdravstveni dejavnosti obravnaval ESS. A na sejo, kot kaže, ne bo predstavnikov delodajalcev. Foto: MMC RTV SLO

Poslanci koalicijskih strank so se že v sredo popoldne sešli na usklajevanjih teksta zakona o zdravstveni dejavnosti, enega izmed stebrov strukturnih reform, ki jih je napovedala vlada. Poslanci so namreč po usklajevanjih zakona med ministrstvom in zdravniki želeli tekst videti, še preden bi šel v medresorsko usklajevanje.

Zakon, ki naj bi ga že v petek obravnaval Ekonomsko-socialni svet (ESS), ni usklajen, je drevi medijem po telefonu potrdil LDS-ov poslanec Ljubo Germič. Vse koalicijske stranke z izjemo SD-ja so v sredo opozorile, da bodo, če bo tekst zakona ostal tak, kot je zdaj, imeli pomisleke. Tako imajo v LDS-u po besedah Germiča na zdajšnji tekst veliko pomislekov.

Usklajevanje bodo nadaljevali v ponedeljek
Ker v sredo niso uspeli predelati celotnega teksta zakona, bodo delo nadaljevali v ponedeljek, je še pojasnil. Ustavili so se pri obsegu delovnega časa, prehajanju iz javnega v zasebno in pri nadzoru. Za LDS tako ostajajo sporna vprašanja nadzora, podjemnih pogodb, koncesije, še vedno ni jasna zdravstvena mreža. Germič še opozarja, da takšnega zakona, kot je zdaj, ne bo mogoče izvajati.

Pahor zadolžil Miklavčiča za presojo situacije
Premier Borut Pahor je na današnji novinarski konferenci po seji vlade sicer dejal, da so mnenja o tem, kako naj bodo določena vprašanja rešena v zakonu, še vedno tako različna, da tudi če bi nadaljevali usklajevanja, ne bi našli rešitve, ki bi ustrezala vsem. Zato je ministra za zdravje Boruta Miklavčiča zadolžil, da presodi, kaj je najboljše za državo, uskladi na ESS-ju in zakon pošlje v državni zbor.

Nasprotovanje zakonu tudi na ESS-ju je na nocojšnji okrogli mizi napovedal predsednik KNSS-ja Neodvisnost Drago Lombar. Kot je napovedal, petkova seja ESS-ja ne bo uspešna, saj bodo socialni partnerji tekst zavrnili. "Če bodo šli s tem zakonom naprej, bo nujen referendum," je opozoril Lombar.

Poslanka SD-ja Julijana Bizjak Mlakar je nocoj skupaj z gibanjem za ohranitev in izboljšanje javnega zdravstva pripravila okroglo mizo na temo zakona o zdravstveni dejavnosti, katerega glasna kritičarka je že ves čas. Med zanjo nesprejemljivimi točkami v tekstu je izpostavila članstvo v zbornicah, nadzor, koncesije ter predviden sistem upravljanja in vodenja zavodov.

Tekst v petek na ESS-ju
V petek naj bi sicer zdajšnji tekst zakona o zdravstveni dejavnosti obravnaval ESS. A na sejo, kot kaže, ne bo predstavnikov delodajalcev.