Težave na mariborski kliniki za ginekologijo

Zaposleni pravijo, da jih zdravnica, ki je njihova vodja od septembra, nadleguje in se do njih neprimerno vede. Zaradi strahu pred maščevanjem želijo ostati anonimni.

"Doživljamo pritiske, sestanke v zaprtih krogih, grožnje s premestitvijo, odpusti. Zaposlene nas ponižujejo, jemljejo dostojanstvo, kolegi in kolegice odhajajo v bolniške staleže, so v izrazitem stresu," je pričala zaposlena oseba.

Žaljivosti in arogantnosti so deležne tudi pacientke v porodnih sobah, navaja. "Na vse to smo opozorili s podpisi več kot 80 odstotkov zaposlenih. Vodstvo klinike za ginekologijo in perinatologijo jo neomajno podpirajo," je nadaljevala zaposlena oseba.

Strokovni vodja klinike za ginekologijo in perinatologijo Iztok Takač je dejal, da so ga navedbe zaposlenih o grožnjah nove vodje enote izjemno presenetile. "Seveda bomo te grožnje, ki naj bi prišle zdaj po imenovanju, preučili in dejansko bomo tudi v tem primeru ukrepali. Prej se na to ni opozarjalo," je povedal Takač.

Vodstvo UKC-ja pravi, da je takoj po prijavi imenovalo nevtralno komisijo, ki je na tej enoti opravila razgovore z zaposlenimi in pripravila ukrepe, ki se že izvajajo.

"Imamo različne nadzore, da preverjajo našo strokovnost, usposobljenost. Nam se to zdi neprimerno. Mogoče bi želeli, da nekdo preveri tudi delo komisije za mobing," je dejala anonimna oseba.

"Ukrepi so namenjeni temu, da se zadeva normalizira [...]. Da pa je potreben nadzor, to pa je seveda jasno, morda v tem trenutku nekoliko poostren," pa je povedal Takač. Kot je še dodal,

Kot pravi Takač, vodja enote uživa njegovo zaupanje in bo še naprej na tem položaju. A zaposleni, ki se počutijo izdane, so jasni – takšnega človeka si ne želijo v svojem okolju.