Nov strokovni nadzor lahko v UKC-ju Maribor oz. njegovi kliniki za pediatrijo pričakujejo čez tri mesece. Foto: MMC RTV SLO
Nov strokovni nadzor lahko v UKC-ju Maribor oz. njegovi kliniki za pediatrijo pričakujejo čez tri mesece. Foto: MMC RTV SLO
Zdravstvo
Zdravstveno osebje mariborske klinike za pediatrijo med drugim zdaj čakajo tudi vaje iz oživljanja. Foto: MMC RTV SLO

Na mariborski kliniki za pediatrijo morajo tako zagotoviti natančen protokol za oceno stopnje dehidracije in sheme rehidracije bolnikov, uvesti boljši nadzor nad huje bolnimi otroki s pripomočki za oživljanje ob otrokovi postelji, izvajati redne vaje zdravnikov in medicinskih sester iz oživljanja in vaje prepoznavanja znakov za kritično bolezen otroka.

Na zatevo so se že odzvali v mariborskem UKC-ju, kjer zatrjujejo, da so takoj po prejemu zapisnika zdravniške zbornice o izrednem ekspertnem nadzoru po smrti deklice pričeli z izvajanjem naloženih ukrepov.

Pregled dokumentacije in pogovor z vpletenimi
Strokovna komisija je v okviru ekspertnega strokovnega nadzora v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor pregledala celotno medicinsko dokumentacijo 16-mesečne deklice, ki je, kot je znano, na tamkajšnji pediatriji umrla aprila po okužbi z rotavirusi. Opravila je tudi razgovore z dežurno zdravnico, zdravstvenim osebjem in starši deklice. S tema postopkoma je zaznala več nepravilnosti.

Med njimi v zbornici navajajo pomanjkljivo zapisano oceno kliničnega stanja ob sprejemu otroka; slab nadzor nad zdravstvenim stanjem deklice in dejstvo, da oživljanje ni potekalo v skladu z veljavno doktrino, po kateri je potrebno začeti oživljati otroka takoj, po minuti oživljanja pa poklicati pomoč.

Deklica umrla tri dni po hospitalizaciji
Odbor za strokovno-medicinska vprašanja pričakuje, da bo UKC Maribor naložene ukrepe začel izvajati takoj, obenem pa napoveduje, da bo na kliniki za pediatrijo nov strokovni nadzor izvedel že čez tri mesece.

Spomnimo, da so se pravni in strokovni postopki v zvezi z zdravljenjem 16-mesečne deklice na UKC-ju Maribor začeli maja. Otroka so mesec prej na kliniko za pediatrijo sprejeli z delovno diagnozo okužbe z rotavirusi. Hospitaliziran je bil skupaj z mamo, med diagnostičnim postopkom pa se je izkazalo, da so se pri deklici pojavili še dodatni zapleti, konkretno pljučnica s sumom na sepso. Približno pet ur po sprejemu sta zastala dihanje in srce, mala bolnica pa je tretji dan po hospitalizaciji umrla.