Diabetologi opozarjajo, da se skrb za zdravo prehrano začne v otroštvu. Foto: EPA
Diabetologi opozarjajo, da se skrb za zdravo prehrano začne v otroštvu. Foto: EPA
Strokovnjaki o diabetesu

V Sloveniji s to boleznijo namreč živi okoli 125.000 ljudi, v Evropski uniji pa okoli 30 milijonov. Večina od teh jih ima sladkorno bolezen tipa dve. Obolevnost se povečuje, saj je pri nas vsako leto okoli 4.000 več ljudi, ki potrebujejo zdravila za zniževanje ravni krvnega sladkorja.

Diabetolog Marko Medvešček s kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana je na okrogli mizi z naslovom Prevzemite nadzor nad sladkorno boleznijo poudaril, da je sladkorna bolezen tipa dve največja javnozdravstvena težava. Sladkorna bolezen po njegovih besedah prizadene vse več mladih, razlog pa je debelost. "Otroci in mladi čedalje bolj pridobivajo težo," je opozoril.

Pijete vodo ali sladkane napitke?
Po besedah klinične dietetičarke Irene Sedej je veliko dejavnikov tveganja povezanih s prehrano. "Sodobne prehranjevalne navade, pa tudi nadomeščanje vode s sladkimi napitki ima na dolgi rok svojo ceno," je poudarila. Po njenih besedah bo potrebnega več gibanja, količinsko bi morali uživati manj hrane, ki pa naj bo bolj izbrana.

Prihaja novo zdravilo z manj stranskimi učinki
Iz Zveze društev diabetikov Slovenije pa prihaja tudi dobra novica. V zadnjem času so bile za zdravljenje sladkorne bolezni tipa 2 razvite nove učinkovine. Zdravila, ki delujejo na inkretinski sistem, med njimi še zlasti t. i. agonisti GLP-1 (analogi oziroma posnemovalci naravnega človeškega hormona GLP-1, ki se proizvaja v črevesju), namreč znižajo krvni sladkor in pri tem povzročajo manj neželenih stranskih učinkov, ki so sicer pogost neprijeten spremljevalec zdravljenja. Hkrati novo zdravilo vpliva tudi na zmanjšanje telesne mase in znižanje krvnega tlaka ter izboljšuje delovanje celic beta, tveganje za nastanek hipoglikemij pa je pri tem zelo majhno.

Strokovnjaki o diabetesu